Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

A B11 (folsav) vitamin

A folsav rendkívül szükséges örömhormonjaink termeléséhez, mégis, alig van ember, akinek elegendő lenne a szervezetében ebből a B-vitaminból.

A folsav segítségével két ingerületátvivő anyag keletkezik: a szerotonin és a noradrenalin. A szerotonincsillapító, megnyugtató hatású, tehát az egészséges alvást biztosítja, a noradrenalin az örömgyártó, ő felel aktív és dinamikus nappalainkért.

Forrása:

Sárgarépa, sötétzöld levelű főzelékfélék, tök, bab, avokádó, sárgabarack, dinnye, tojássárgája, máj, teljes őrlésű búzaliszt.

Hatása:
Más vitaminokkal együtt részt vesz a vörösvértestek képzésében, javítja a vasfelszívódás hatásfokát. Elősegíti egyes aminosavak anyagcseréjét és a nukleinsavak szintézisét.

Minek használ a folsav?

Vérképzés, növekedés, agy, ideg, étvágy, gyomorsav, májfunkció, gyomor - bél működés, hajnövés.

Hiánya következtében kialakulhat:
Születési rendellenesség. (például nyitott gerinc).
A folsav hiányának első jelei: fáradtság, nyugtalanság, csüggedtség, szorongás, alvászavar, az életöröm hiánya, szórakozottság, emlékezetgyöngeség, emésztési zavarok, nyelvgyulladás, gyulladás az ajkak nyálkahártyáján, korai őszülés, vérszegénység.

Hogyan jut a folsav a testsejtjeinkbe?
Minden embernek, és minden vállalkozásnak, megvan a maga problémája – és így van ezzel az anyagcserénk is. Az egyik így hangzik: hogyan választhatom ki a tápanyagokat a táplálékból, hogyan kerül a vérbe és hogyan juttatom el a sejtekbe?
A folsav szinte mindig glutamin - savhoz vagy annak sóihoz kötődik. Ezektől csak a vékonybélben kell leválasztódnia, azért, hogy a vitamin a továbbutazáshoz felszabaduljon. Bizonyos fehérjék, így a tejé, kizárólag a folsavmolekulákkal tőrödnek és azok szállítják a nyálkahártyába. Ily módon megóvják az érzékeny vitamint az örökké éhes bélbaktériumoktól. A folsavmolekulák felét a máj tárolja, eközben ismét glutamátokhoz kötődnek. Ez a kötődés a szervezet sejtjeiben is bekövetkezik, így aktivizálva igazán a vitamint. B12 – vitamin-hiánynál ez a bioaktív „feltöltődés” megakad, és a folsavmolekula bizonyos mértékben kihasználatlanul raboskodik a sejtben.
Ez bizony veszélyes, mert a sejtnél, a hólyagocskákban, minden tápanyag a folsavra vár, hogy végre előállíthassa az örömhozó szerotonint vagy a noradrenalint. Újabb bizonyság annak, milyen szoros együttműködnek a vitaminok különösen a B – vitaminok, és egészen speciálisan a folsav és a B12.

Mire jó?
Vérszegénységek kezelése, méhnyakrák megelőzése.

Jó tudni
Vízben oldódik. Segít a B12 - vitamin felszívódásában, ezért e két vitamin egy időben érdemes bevenni. Aki sok alkoholt fogyaszt, az többnyire folsavpótlásra szorul.
Nagy mennyiségű C – vitamin rendszeres bevitele nyomán több folsav ürül a szervezetünkből. Rontja a cink hasznosulását.
Minden zöld salátaféle és zöldfőzelék tartalmaz folsavat. Leghelyesebb nyersen fogyasztani a galambbegysaláta vagy paraj apróra vagdalt gyönge leveleit. Az állatok is így fedezik folsavszükségletüket.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...