A B12 messze a legbámulatosabb vitamin. Napi szükségletünk csak 3 milliomod gramm, és egész életünk során nincs szükségünk többre, mint egy gabonaszemsúlynyira. Hatása mégis szinte lélegzetelállító.
A vegetáriánusoknak közel 92 százaléka B12 - vitamin – hiányában szenved, többnyire tudtán kívül. Pedig a B12 – hiány, ha nem ismerik fel idejében, súlyos idegbajok, így a szklerózis multiplex okozója is lehet.
Forrásai: Máj, májkivonat.
Hatása: a szervezetben végbemenő számos biokémiai folyamat elengedhetetlen alkotórésze.
Részt vesz a fehérjeszintézisben, a szénhidrátok és a zsírsavak anyagcsere – folyamataiban és a vörösvértestek képzésében.
B12 – vitamin használ:
Lelkiállapot, a stressz elviselése, életöröm, optimizmus, szellemi frissesség, agy- és idegrendszer, energia - anyagcsere, vasanyagcsere, növekedés, vörösvértestek építése, csontfejlődés, zsírhasznosítás, izommunka.
Hiánya következtében kialakulhat:
A B12 – vitamin hiányának első jelei 3-6 év után jelentkeznek.
Növekedési zavarok, étvágytalanság, vészes vérszegénység, idegpályák sérülése, fogamzási képesség csökkenése.
B12 – vitamin hiányának első tünetei: fáradtság, állandó idegesség, depresszió, a karok és lábak zsibbadása, járási nehézségek, dadogás, szájgyulladások, rossz testszag, menstruációs panaszok.
Mire jó?
Javítja az étvágyat, elősegíti a testsúlygyarapodást, a vashiányos vérszegénység elleni szer. Hasznos lehet növekedésben elmaradott gyermekeknél. Egészségesen tartja az idegrendszert, mérsékli az ingerlékenységet. Javítja az agy összpontosító, emlékező és egyensúlyozó funkcióit.
Jó tudni:
Vízben oldódik. Állati eredetű élelmiszerek tartalmazzák, ezért a vegetáriánusok veszélyeztetettek. Legkedvezőbb a hasznosulása, ha B6 – vitaminnal együtt szedik.
A nyálban és a gyomornedvekben a még táplálékmaradványokba burkolt B12 – vitamin – molekulát szállítófehérjére rakják, és a vékonybélbe továbbítják.