Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

A "B2" vitamin

Kereken 70 billió testsejtet sétáltat meg mindegyikünk nap, mint nap, de nincs közöttünk egyetlenegy sem, amely e nélkül a vitamin nélkül boldogulna. Minden egyes testsejt legkevesebb 100 000”alkatrészből” áll; ilyenek a receptorok, az enzimek, szállítóproteinek, öröklődési anyagok, utak és csatornák, energiarendszerek, immuntestek stb. Ha a buzgó sejtben nem táplálják az életet a nap minden órájában riboflavin molekulák, megbénul, az összeroppan az egészség. A riboflavin ugyanis fontos részét alkotja két enzimnek, amelynek fő feladata, hogy a szénhidrátokból és zsírokból beindítsa az energiatermelést.

 

 

Hibás táplálkozás eredményeképpen a mi régiónkban három ember közül kettő többé-kevésbé folyamatosan riboflavinhiányban szenved. Különösen az idősekre áll ez: szinte minden második a vérében túl kevés a riboflavin. Ezt az értékes vitamint elsősorban tej és a tejtermékek, a hús, hal, korpás ételek és a sötétzöld leveles főzelékfélék, illetve a fejes saláta tartalmazza.

 

 

Ellentétben a tiaminnal, vagyis B1 - vitaminnal, a riboflavin, ez a sárga kristályszerű vitamin, jól tűri a hőt és a savakat, viszont roppant fényérzékeny. Ha egy üveg tej három és fél óra hosszat áll napos vagy világos helyen a tej riboflavin - molekuláinak 70 százaléka elpusztul. A pasztörizálás és a kondenzálás során is sok B2 – vitamin hatásának tesszük ki, a szabad gyökök az ibolyántúli sugarak uszítására támadásba lendülnek, és kéjjel falják fel az érzékeny riboflavin - molekulákat.

Forrásai: Élesztő, marhahús, hal, leveles zöldségek, avokádó, gomba, máj, sajt, tej, joghurt, tojás, vese. Élelmiszerekben a B1 – vitaminnal együtt fordul elő.

 

Hatásai:
Fontos szerepe van a vas beépítésében, a fehérjeszintézisben, a zsír– és a szénhidrátlebontásban.
Számos anyagcsere–folyamathoz nélkülözhetetlen, közreműködik a pajzsmirigyhormon termelésében. A vassal együtt részt vesz az oxigénszállító vörösvértestek képzésében, valamint szerepe van az immunrendszer működésében. B2 – vitamin nélkül a B6-vitamin és a niacin nem képes kifejteni hatását. Támogatja az E-vitamin antioxidánsként való működését.
Javítja a látást (ideghártya érzékenységének növelésével), elősegíti a növekedést.

Csodálatra méltó ez a hihetetlen dinamikájú vitamin, amely gyakorlatilag az élet motorja. Szakadatlanul fejleszti az energiát a testsejtben. Ha sok energia fogy, mint például sportolásnál, az otthoni nagytakarításnál, a táncolásnál, vagy ha a pajzsmirigy különösen buzgó és sok temperamentumról gondoskodik, akkor a követelménynek megfelelően több riboflavin áramlik a véren át a testsejtekbe. A pajzsmirigy szabályozza a riboflavin-enzimek képződését, és főleg a sejthez kötődésüket. A tiroxin pajzsmirigyhormon gyújtósként működik a sejtben, égeti a glükóz- és zsírmolekulákat. A riboflavin is megteszi a magáét annak érdekében, hogy az így nyert energia átalakuljon izomtevékenységgé. Szerepe van a vitaminnak minden asszimilációs eljárásban is, például amikor a fehérjéből szép izomzat és feszes hús lesz.

Hiánya következtében kialakul:
Fehérje-anyagcsere problémái, növekedési zavarok, bőrbetegségek, különösen a száj, az ajak és a külső nemi szervek nyálkahártya–károsodása. Ariboflavinosis (vagyis a riboflavin hiánya). Régóta ismert hiánytünet a fájó és berepedezett szájszél, a szem fokozott fényérzékenysége, amely könnyezéssel, égő és viszkető érzéssel jár együtt. Bőrhámlás is kialakulhat az orr és a szemöldök körül, valamint bőrpír jelentkezhet a fülcimpán és az ágyéki területen.
Vöröslő, gyulladt nyelv. Parányi repedések a szájszögletben. Olyan érzés, mintha homokszemek szóródtak volna a szemünkbe. Gyulladt, piros „fáradt” szem. Kitágult pupilla, fényérzékenység, kihasadozó ajak, olajos bőr. Bőrpikkelyek az orrnál, a szájnál, homlokon és a füleken. Hajhullás, reszkető végtagok, szédülés, depresszió, dekoncentráció, vizelési panaszok, alvászavarok, viszketés a vagina táján.

Mire jó a B2 vitamin?
Elengedhetetlen a szövetek épségének fenntartásához, a sérülések gyógyításához. Égés, egyéb sérülések vagy műtét után szervezetünknek nagy mennyiségre van szüksége belőle.
Hozzájárul a szürke hályog kialakulásának megelőzéséhez, a szemlencse védelméhez.
Igen hatásos a migrénes rohamok gyakoriságának és erejének csökkentésében.
Mivel a riboflavin révén az agysejtek több energiához jutnak, feltételezések szerint szedése feltölti az agy energiatartalékait.
Különböző bőrelváltozások esetén is jól alkalmazható. Ha B6-vitaminnal és niacinnal kombinálják, hasznos lehet számos idegrendszeri betegség és tünet enyhítésében, mint amilyen az epilepszia, a sclerosis multiplex, az Alzheimer–kór, a szorongás, a zsibbadás és a bizsergés.
Edzés, stressz hatásának ellensúlyozására szintén jó. Sportolók számára rendkívül fontos, hogy kellő mennyiségű B2-vitaminhoz jussanak.

A B2 vitamin helyes adagolása
Érdekes ebben a folyamatban a szabad gyökök együttműködése a riboflavinnal, amely a gyilkos anyagok aktivitását valósággal kiprovokálja. Ahol bőségesen van fény és oxigén, ott a B2 – vitamin mágnesként vonzza a szuperoxid gyököket, amelyek a vitaminmolekulákon robbanásszerűen szaporodnak. Ezért számít a B2–vitamin, a B - vitaminok között egyetlenként, bizonyos körülmények közt, túl nagy mennyiségben fogyasztva mérgezőnek.
A fényérzékeny tápanyag ilyenkor esetleg elősegítheti a szürkehályog kialakulását. Ezért idősek semmiképpen ne egészítsék ki táplálkozásokat B2 – vitamin tablettákkal.

Különösen sok riboflavinra van szüksége annak, aki lelki vagy testi stresszben él, mert ez a vitamin teszi lehetővé, hogy a stressz - hormonok, például az adrenalin, kiválasztódjanak a mellékveséből. Aki hajszába el, vagy meg kell állnia a helyét nyomasztó teljesítménykövetelmények vagy konfliktusok és gondok között, az B2 – vitamin-tartalékainak egy részét feláldozza a stressz – hormonok folyamatos képzésére. A vitamin aztán hiányzik a sejtanyagcseréből, ami az említett panaszokat okozza a szervezet leggyöngébb pontjain.

Az állapotos asszonyoknak is szükségük van nagyobb riboflavin - adagokra. E tápanyag nélkül a növekedő magzatban nem tud kifejlődni az öröklődési anyagot hordozó sejtmag anyagcseréje a ribonukleinsavból. Marianna K. Fordyce amerikai tudósnő, a Floridai Állami Egyetem tanára, ezt írja: ”A Washingtoni Egyetem gyógyszerészetprofesszora, dr. Bruce Mackler, a riboflavin fontosságát hangsúlyozza a születési rendellenességek megelőzésében.

Hogyan jut a vérbe a B2 – vitamin?
A B2 – vitamin leggazdagabb tápforrásai a máj, vese, nyelv, tej és a tojás. Ezek legjobb kiegészítője a sörélesztő, amely B2 – vitaminon kívül minden más B –vitamint is tartalmaz.
Akik szigorúan vegetáriánusok, és a húson kívül még a tejet és a tojást is elhagyják, szója termékekkel, például tofuval fedezhetik a B2 - vitamin- szükségletüket. Ez érvényes azokra is, akik szigorú fogyókúrát tartanak, vagy a karcsúságuk megtartása érdekében rendkívül keveset esznek. Diétájuk veszélyes B2 – vitamin – hiányt okozhat. A tudósok ezért ajánlják, igyanak lehetőleg minél több tejet, és egyenek teljes értékű ételeket, frissen, amíg megvan bennük a természetes riboflavin.
A B2 – vitamin is, akár a tiamin (B1 –vitamin), felső vékonybélben válik ki az ételpépből, és a bélnyálkahártyán keresztül jut bele a vérbe.

Jó tudni
Vízben oldódik.
Vegetáriánusok, terhes vagy szoptató anyák, illetve fogamzásgátló tablettát, antibiotikumot vagy pszichiátriai gyógyszert szedők szervezete többet igényel belőle.
Ne vegyük be alkohollal együtt, mert az csökkenti a riboflavin felszívódását.

Mennyi a B2 – vitamin szükségletünk?

Nőknek napi1,2 milligramm B2 – vitaminra van szükségük. Ha erős stresszben élnek, ez napi 1,7 milligrammot is kitehet, sőt a terhesség és a szoptatás idején 2 milligrammot vagy akár többet is. A férfiaknak, az energiafelhasználásuk arányában, 1,4 – 1,7 milligramm B2 – vitaminra van szükségük, de ha reggeltől estig feszültségben és hajszában élnek, vagy erősen sportolnak, illetve nehéz fizikai munkát végeznek, ez felmehet 2,6 milligrammra is.

Mire ügyeljünk?
Ne tartsuk az élelmiszereket nyitott edényben vagy üvegtartályban, nehogy tartósan fényben vagy napon álljanak. A boltban-üvegben vásárolt tej, hasonlóan minden más üvegben vagy átlátszó fóliában árult élelmiszerhez, B2 – vitamin- tartalmának nagy részét már elveszítette. Leghelyesebb mindig friss élelmet vásárolni. Olyan élelmiszerek, amelyeket messziről szállítottak, vagy amelyeket gyárilag feldolgoztak, már nem tartalmazzák a B2 – vitamint eredeti koncentrációban.
A sport, a torna, a dzsessztánc, a kocogás mind hatékonyabban járul hozzá a jó erőnlétünkhöz, ha étrendünkön B2 – vitaminban gazdag ételek szerepelnek. Előfordul, hogy hiába izzadunk bele a mozgásba, a tréning, riboflavin hiányában, nem anabolizálódik, illetve nem változik át energiává. Ilyen esetben a sportolás inkább fáraszt, semmint felfrissít.
Az élelmet helyesebb sötét dobozban tárolni. Ez elsősorban a tejre vonatkozik. És ne használjunk sütőport, szódát, mert ezek az érzékeny riboflavin – molekula legádázabb ellenségei.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...