Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

A B8 vitamin (kolin)

Gyakran derül ki arról, akinek emlékezetzavarai vannak, vagy túl magas a koleszterinszintje, hogy egyszerűen kolin - hiánya van. B8 – vitamin elsősorban a tojássárgája, a máj, a sörélesztő és a búzacsíra tartalmaz.
Az 1990 –es évekig úgy gondolták, hogy szervezetünk bőségesen megtermeli saját B8 – vitamin szükségletét. A kutatók azonban 1993 elején megállapították, hogy erős lelki nyomás alatt állók a normális B8 – vitamin- szükségletnek akár a dupláját is elhasználják.
Forrásai: Lecitinek, különösen szója lecitin.

Hatásai: Közreműködik a zsírsavak felhasználásban, védi a májat az elzsírosodás ellen, és gátolja a koleszterin lerakódását az érfalakra. Szellemi frissesség, szívműködés, korai öregedés megelőzése.

Hiánya következtében kialakulhat: Zsírmáj, érelmeszesedés, az agy teljesítményének romlása. Feledékenység, koncentrálási nehézségek, ingerültség, alvászavarok, szívpanaszok, vérkeringéségi panaszok, fejfájás, fülzúgás, székrekedés. A B8 vitaminhiány következménye már a 40. életévtől, sőt esetleg hamarabb és tipikusan szenilis szellemi szétesés lehet, ami elsősorban feledékenységben és gyönge koncentrálóképességben mutatkozik meg.

Mire jó?

Segíti a szervezet méregtelenítését, a hosszan tartó gyógyszerszedés mellékhatásainak megszüntetését. Májvédő, az érrendszert is óvja. Javítja az emlékezőképességet. Hasznos lehet „frontérzékenységnél”.

A B8 - vitamin használ: a zsírhasznosítás, májműködés, epehólyag-működés, alacsony koleszterinszint, koncentrálási képesség, szellemi frissesség, szívműködés, lazítás, megnyugvás, a korai öregedés megerősödése.

Hogyan jut a B8 vitamin a testsejtekbe?

A B8 - vitamint - felszívja a teljes bélrendszer, míg a vastagbél is. Onnan jut el önállóan vagy hordozóanyagok segítségével a vérbe és a májba. A növényi táplálékban csak elenyésző mennyiségben fordul elő, ilyenkor tehát az anyagcsere maga állítja elő fehérje építőkövekből. A szigorú vegetáriánusoknak, akik lemondtak a tojásról, tejről, tejtermékekről is, valószínűleg B8 – vitamin-hiányuk van, különösen stresszhelyzetekben.
A májban a B8 beépül vírusfehérje - anyagokba és a véredények ágas-bogas hálózatán keresztül eljut minden sejtbe. A vérhajszálerek vékony, néha alig ezredmilliméter vastagságú porózus falán keresztül éri el a B8 - vitamin hordozó proteinjében elhelyezkedve, a sejt védőrétegét.

Hogyan jutunk elég B8 - vitaminhoz?
E B vitamin saját belünkben áll elő a metionin és szerin fehérje anyagok, továbbá a B12 és a folsav közreműködésével. A hús, a hal, a tojás és a sajt bőségesen tartalmaz metionint és szerint, a máj, színhús, hal és a tejtermékek B12-őt, a zöldfőzelékek és a sörélesztő pedig folsavat. A kész kolin vitamin nagy koncentrációja a májban, tojássárgájában, a sörélesztőben és a búzacsírában található. Egy koncentrált B8 - vitamin kúrához ideális a lecitin, mert annak az inozit B vitamin mellett fő alkotóelme a kolin. A B8 - vitamin elsősorban a saját anyagcserénk során szintetizálódik, ezért nem készülnek az élelmiszerekre vonatkozó mennyiségi előírások. Ugyanígy nincsenek a B8 vitaminfogyasztás és – felhasználás mennyiségére vonatkozó tanácsok. A kiindulás: napi közel 4 gramm, magasabb stressz alatt 6 gramm. Ennek egyötödét vagy egynegyedét a táplálék útján vesszük magunkhoz.

Jó tudni
Vízben oldódik. Általában inozitollal együtt fordul elő, hiszen mindkét anyag a lecitinek alkotórésze, és komplex készítmények a B8 - vitamin és az inozitol általában együtt található meg.
Nem ajánlatos hosszú időn át lecitinnel pótolni a B8 - vitamint, mert ez idővel B6 –vitamin - hiányra vezethet, és ezzel kábultságot, hányingert, hasmenést, és halszagra emlékeztető bőr- és hajillatot okozhat.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...