Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

A C-vitamin

A természet egyik legcsodálatosabb találmánya a C-vitamin, más néven aszkorbinsav. Ha a tápanyagok olimpiáján át kellene adni az aranyérmet, kétségtelenül a C-vitamin lenne a győztes.

Minél élénkebb, elevenebb az állat vagy az ember annál több C– vitaminra van szükségünk. Tulajdonképpen a C – vitamin tesz lehetővé minden mozgást és életet.

Forrásai

Citromfélék - citrom, narancs, grépfrút – héjának fehér rétege, valamint a gerezdeket elválasztó réteg. Megtalálhatók még a sárgabarackban, a cseresznyében, a földi szederben, a fekete ribizliben, a szőlőben, a szilvában, kiviben, a csipkebogyóban, a paprikában és a hajdinában.

 

 

Hatásai
Sokféle enzimet aktivál, fontos szerepe van a sejtépítésben. Részt vesz a csont-, a kollagén- és a porcképzésben, valamint a mellékvesekéreg–hormonok szintézisében. Segít a vas felszívódását B12-vitaminnal és folsavval együtt hozzájárul a vörösvértestképzéshez. Fokozza a sebgyógyulást, gyorsítja a kötőszövet újraépülését. Erős antioxidáns, tehát véd a szervezetben keletkező szabad gyökök káros hatásától.

Ez a bio - anyag az A – vitamin, E – vitamin és a szelén mellett egyike a legfontosabb antioxidánsoknak a szabad gyökök elleni harcban, és testsejtjeink megfiatalítását és egészségben tartását szolgálja. A szabad gyökök olyan anyagok, amelyeknek atomjában egy kielégítetlen elektron van. Ennek étvágya csillapíthatatlan, vadul keresi az oxidációt. Más szóval: sejtjeink valamelyik molekulájából ki akar tépni egy elektront, kedvenc falatját, hogy felfalhassa. Ha ez megtörténik, a molekula és a sejtegyensúly felbomlik, azonnal láncreakció következik be, amelynek során szabad gyökök milliárdjai és billiói szintén rátámadnak a meggyöngült sejtre.
A veszélyt még növeli, hogy szabad gyökök milliárdjai csakis erre az alkalomra várnak. Robbanásszerűen elszaporodva tolonganak elő az eltömődött anyagcseréből, mérgekbe és ártalmas anyagokba burkolódzva és az ibolyántúli sugarak támogatásával folytatják falánk munkájukat. Tízpercnyi napozás ugyanúgy szabad gyökök ezerbillióit küldi szét a szervezetünkben, mint a séta egy forgalmas autóalagútban, vagy egy doboz mérges anyagokkal konzervált tonhal elfogyasztása.

A dohányzás is hatalmas gyára a szabad gyököknek. A dohányosok felsőajkán és arcán gyakran jelentkező kisebb – nagyobb ráncok tanúskodnak arról, milyen sok testsejt esik a támadások áldozatául. A nikotin hívei különösen ügyeljenek arra, hogy C–vitaminban gazdag ételeket egyenek.

Hiánya következtében kialakulhat:

Skorbut. Az emberi szem – az állatoké is – a fejlődéstörténetben a legfontosabb, életfenntartó és életmentő érzékszerv, mert meglátja a veszélyt és a táplálékot. Ezért a könny 30-50-szer annyi C-vitamint tartalmaz, mint a vér, és a szemlencsében rejlő immunanyag töménységénél csak az idegrendszeré és a mellékvese velőállományáé nagyobb. A C – vitaminban szegény szemlencsén fejlődik ki a szürkehályog. Ezt a folyamatot megállíthatja vagy akár vissza is fordíthatja a C – vitaminban szegény szemlencsén fejlődik ki a szürkehályog. Ez a folyamatot megállíthatja vagy akár vissza is fordíthatja a C – vitamin – fogyasztás növelése. A zöld hályogon is segíthet a vitamin. Egészen 30 grammig terjedő nagy adag csökkenthetik a szem belső nyomását átlagosan 16 Hgmm – rel (higanymilliméter a mérési érték), és így jelentős enyhülést hozhatnak. A szem belső nyomása 17 Hgmm felett, egészen 50 Hgmm-ig, kórosnak tekinthető. A nyomás csökkenése folytatódik mindaddig, amíg nagy adagokban szedi a beteg a C – vitamint. A javulás lehetséges okai közé tartozik a kollagén keletkezése, a véráramlás erősödése, a szemfolyadék csökkent termelése és a folyadék jobb kiválasztódása. A C – vitamin bámulatos immuntulajdonságai az asztmás betegeken is segíthetnek, akiknek – mint ez a kórházakban gyakran kiderül – túl kevés aszkorbinsav van a vérükben és a fehérvérsejtjeikben, nevezetesen a limfocitákban. Már napi 1gramm aszkorbinsav is enyhítheti a tüdőasztmát. A vitaminnak antihisztamin (gyulladás - gátló) és antiallergiás hatása is van.

Az aszkorbinsav a glükózzal, vagyis a szénhidrátokkal ugyanazokért a helyekért verseng a testsejtekben. Aki sok cukrot, édességet, édes italokat vagy gyúrt tésztát és süteményt fogyaszt, az glükózt pumpál a sejtekbe C – vitamin helyett. Ezért fáznak meg gyakrabban az édesszájúak, mint azok, akik tartozódnak az édességtől. A C – vitamin a testsejtben a felcser szerepét is játssza: össze tudja foltozni az elhasznált vagy tönkrement E-vitamin – molekulákat.

 

 

Hogyan jut a C-vitamin a testsejtekbe?

Az aszkorbinsav fehér színű kristály, vízben oldódik, citromlére emlékeztető savanykás íze van. Enyhe sav, valamivel erősebb, mint az ecetsav, de enyhébb, mint a grénfrút vagy a citrom leve. Négy különböző alakban, úgynevezett sztereo – izomerekben fordul elő: a molekula atomösszetétele azonos, de atomjai térbelileg más-más alakzatokba rendeződnek. Ez teszi képessé a vitamint arra, hogy más – más funkciókat lásson el az anyagcserében. A C–vitamin tehát igen sokoldalú. Már említettük, hogy ez a bámulatos bio - anyag rendkívül gyorsan jut el a vérbe és a testsejtekbe, de még a sejtek közti üregbe is. Legtöményebb a központi idegrendszerben és a mellékvese velőállományában. Ugyanis ez az anyag készít aminosavakból úgynevezett biogén aminokat, a fehérjék biológiailag aktív formát. Még a leukociták, az immunrendszerhez oly fontos fehérvérsejtek is nagy koncentrációban tartalmaznak C–vitamint. A fehérvérsejtek az egészséges emberben duzzadnak a C-vitamin-molekuláktól, és így „állig felfegyverkezve” harcolnak a kórokozók ellen.
A C – vitamin nem mérgező anyag. A fölösleges a vizelettel 24 órán belül kiürül. Eközben kisebb mennyiséget visszatart a vese, hogy átadja az anyagcserének. Normális C–vitamin–fogyasztásnál a nyálkahártyák 90 százalékot vesznek fel, túlzott fogyasztásnál csak mintegy 50 százalékot.

Hogyan jutunk elég C – vitaminhoz?

Az aszkorbinsav rendkívül könnyen talál kapcsolatokat és a szívesen reagál, csakhogy éppen ezért olyan érzékeny, mint egy ember, aki mindenkiben megbízik, és ezért minduntalan csalódnia kell. Amúgy sem az emberben érzi magát legjobban ez a vitamin, mert az ember végzetesen elhibázott táplálkozása és életmódja rútul elbánik vele. Legszívesebben növényekben és állatokban működik, mert azok anyagcseréjében védettebb helyen van, és mert a növények és az állatok sokkal jobban tudják, milyen értékes a barátság ezzel a fantasztikus molekulával. A C- vitamin vízben oldódik, ezért a fölösleg kiöblítődik. Még itt is megnyilvánul az értékes természetes anyag lojalitása: amíg áttüremkedik a végtelenül finom veseszűrökön és a hólyag nyálkahártyáin, aközben tovább harcol a kórokozók, vírusok és a baktériumok ellen. Aki a szokásosnál nagyobb adag C – vitamint fogyaszt, mondjuk, rendkívül sok gyümölcsöt eszik, az még a vese- vagy hólyaggyöngeségét is meggyógyíthatja. A savas gyomornedv egészséges környezetében jól megél az aszkorbinsav. De nagyon bántja az oxigén, elpusztul a fényben, melegben és a levegőben, mert ezek mind pusztító tevékenységre ösztönzik az oxidációs anyagokat, vagyis a szabad gyököket. Az oxidáció során felszabadul a réz, ami pedig csak korlátozott mennyiségben tesz jót az anyagcserének. A fölösleges réz leülepszik az agy- és idegsejtekben, idegessé tesz, nagy mennyiséget is okozhat. Ha kettévágunk egy almát, a vágásfelület hamarosan rézszínű lesz. Ez a réz szabadul fel a C – vitamin lebomlásakor. Többek közt ezért fontos, hogy lehetőleg frissen és felaprítás nélkül fogyasszuk a gyümölcsöt és a zöldségféléket.

Jó tudni

Vízben oldódik, ezért néhány órával a bevétele után a fel nem használt mennyiség távozik a szervezetéből, tehát folyamatos pótlására van szükség. Fokozott fizikai igénybevétel, edzés esetén kiürülése még gyorsabb.
Bomlásra hajlamos, érzékeny a hőre, fényre, páratartalomra – mindezt érdemes figyelembe venni tárolásakor.
A C – vitamin elsőként Szent–Györgyi Albert vonta ki, mégpedig paprikából, és felfedezéséért Nobel–díjat kapott. Linus Pauling, a több mint kilenc évtizedet megélt, ugyancsak Nobel–díjas biokémikus mindennap nagy dózisban szedte, mert úgy vélte, hogy a C – vitamin számos betegség ellenszere – az egyszerű megfázástól egészen a rákig.
Nő a szervezet C – vitamin – szükséglete lázas betegségek esetén, illetve azoknál, akik rendszeresen szednek fogamzásgátlót, szteroidokat, fájdalomcsillapítót, aszpirint. Több C – vitaminra van szükségük az alkoholt sűrűn fogyasztóknak és a dohányosoknak. Egyetlen szál cigaretta elszívása 100mg C-vitamint pusztíthat el a szervezetben!
Gyenge veseműködés esetén szedése nagy dózisban nem ajánlott.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...