Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Alzheimer-kór

Alzheimer-kór

Az Alzheimer - kór talán az egyetlen betegség, amelytől sokan még a ráknál is jobban félnek. Nyolcvan év felett minden harmadik ember érintett, s a legtöbben tehetetlenek érezzük magunkat - csak reménykedünk, hátha megússzuk. Pedig igenis vannak konkrét lépések, amelyekkel jelentős mértékben csökkenthetjük e kór kialakulásának kockázatát.

 

A Columbia Egyetem kutatói megfigyelték, hogy azoknak a New York - iaknak a körében, akik bőségesen fogyasztottak zöldséget, hüvelyeseket, gyümölcsöket, gabonaféléket, halat és egyszeresen telítetlen zsiradékot, pl. olíva olajat, - egyszóval olyan élelmiszereket, amelyeken a görögök és olaszok már évszázadok óta élnek -, 40 százalékkal ritkábban fordul elő az Alzheimer - kór, mint azoknál, akiknek a táplálkozása messze távol állt a hagyományos mediterrán étrendtől.
A táplálkozás mellett persze fontos, hogy végre ne csak beszéljünk az aktív életmódról, hanem tényleg a tettek mezejére lépjünk (az újabb epidemiológiai kutatások eredményei szerint sokkal kisebb az Alzheimer - kór kialakulásának valószínűsége azoknál, akik heti három - négy alkalommal sportolnak). És természetesen nem árt az agyat is rendszeresen megtornáztatni (pl. keresztrejtvényfejtéssel, vagy azzal, hogy megtanulunk valamilyen hangszeren játszani).
Az Alzheimer - kór általában jelentéktelennek látszó emlékezet-kihagyásokkal kezdődik, ám a idő előrehaladtával egyre súlyosabb tünetek jelentkeznek: az érintett személy elveszti beszéd-, figyelem- és mozgáskoordinációs készségét, emellett nyugtalanság és szélsőséges kedélyhullámzás jellemzi. A szövettani vizsgálat során az ebben a betegségben szenvedők agyában, az idegsejtekben fehérjecsomókat (amiloidokat), valamint ún. neurofibrilláris fehérjekötegeket tárnak fel. A gyulladás is jelen van, de egyelőre még nem világos, hogy ez kiváltó oka, vagy következménye - e a betegségnek.
A szívbetegség és a stroke kockázati tényezői közül némelyik pl. a magas vérnyomás, a magas koleszterinszint, valamint az alacsony folsavszint ugyancsak növelheti az Alzheimer - kór kialakulásának valószínűségét.

A helyes táplálkozás önmagában nem nyújt teljes védelmet a betegség ellen, de mindenképp érdemes hetente elfogyasztani egy adag lazacot, ha ezzel csökkenthetjük vagy késleltethetjük a kór kialakulásának kockázatát. Kezdjük továbbá a reggelt egy csésze teával, felejtsük el végre a sajtburgert, és együnk sokkal több gyümölcsöt, zöldséget.
És még valami. Kimutatták, hogy akik életük delén túlsúlyosak, azoknál a későbbi életszakaszban az elbutulással járó betegség, így többek között az Alzheimer - kór kialakulásának kockázata jóval nagyobb.
Az Alzheimer - kór megelőzése érdekében okosan válogassuk mg italainkat. A reggelihez kortyoljunk teát, napközben szénsavas üdítők helyett igyunk gyümölcslevet, ha pedig leszáll az est, szopogassunk el egy pohárka bort. Ezek az innivalók bizonyítottan csökkentik a betegség kialakulásának kockázatát.

GYÓGYHATÁSÚ TÁPLÁLÉKOK

Zsíros húsú halak, diófélék, olívaolaj

Ezeket az élelmiszereket már jól ismerjük, mint szívbarát mediterrán étrend alapköveit, de az újabb tudományos adatok arra utalnak, hogy az Alzheimer - kórt is távol tarthatják. Ha hetente egyszer szerepel az étrendünkön valamilyen zsíros húsú hal (pl. lazac, hering vagy tonhal), a szellemi hanyatlás veszélye 10százalékkal csökken. Ebben a fő szerep a zsíros húsú halakban bőséggel megtalálható omega-3 zsírsavaké. Tudjuk, hogy egyikük, a DHS elengedhetetlen az agy fejlődéséhez és normális működéshez. Ráadásul az omega-3 zsírsavak összes típusa - ideértve a diófélékben, a lenmagban és az olívaolajban találhatókat is - gyulladásgátló hatású, márpedig a gyulladás hozzájárulhat a fehérjék lerakódásához az agyban.
Mennyit fogyasszunk? Hetente legalább egyszer együnk zsíros halból kézült ételt, valamint több evőkanál diót, olíva olajat vagy lenmagot.

Hasznos tipp
A gépjárművek kipufogógázából vagy az ipari tevékenységből a tengerekben, illetve a talajvízben higany kerül. A halak szervezetébe kopoltyújuk vagy emésztőrendszerükön keresztül átjut, majd szöveteikben felhalmozódik. A nagyobb vízi élőlények lehetnek a legszennyezettebbek, mivel hosszabb élettartalmuk alatt nagy mennyiséget halmozhatnak fel a nehézfémekből. A gyerekek és a termékeny korban lévő nők jobban teszik, ha nem esznek cápát, kardhalat, királymakrélát, zsindelyhalat, mert ezek jellemzően szennyezettek.

Brokkoli, eper, mandula valamint a C és E - vitamin más jó forrásai
Az agy testünk egyik legdinamikusabban működő része, melyben az igen aktívan tevékenykedő idegsejtek közötti elektromos és kémiai kölcsönhatások bonyolult rendszere hangolja össze a szervezet működését. Ám az agyban zajló vegyi reakciók melléktermékeként szabad gyökök jönnek létre: instabil molekulák, amelyek károsítják a sejteket, és feltehetően hozzájárulnak a fehérje plakkok (amiloidok) lerakódásához, felgyorsítva a szellemi hanyatlást.
Az antioxidánsokban gazdag táplálékok semlegesítik a szabad gyököket, az agynak e salakanyagait. Széles körben végzet táplálkozás - élettani vizsgálatok kimutatták, hogy a nagy mennyiségű C- és E-vitamint tartalmazó élelmiszerek (pl. a piros húsú paprika, a ribizli, a brokkoli, a földi eper; illetve a fodroskel, az édesburgonya, a mandula stb.) bőséges fogyasztásával csökkenthető az Alzheimer - kór kialakulásának kockázata.

Egy vizsgálat, amelyet a chicagói Rush - Presbyterian - St. Luke Klinika öregedéskutató intézetének munkatársai végeztek, azt az eredményt hozta, hogy akiknek rendszeresen a legtöbb élelmi E - vitamin jut a szervezetébe (átlagban 11,4 NE), azok körében 67 (!) Százalékkal ritkább az Alzheimer - kór, mint azoknál, akiknek az étrendje a legkevesebb (átlagosan 6,2 NE) E - vitamint tartalmazó táplálékból áll.
Az étrend - kiegészítők nem ennyire nagy dózisban tartalmazzák őket. A táplálkozásainkra azonban bizonyos rendszerűség jellemző. Az élelmiszerek ráadásul az E - vitamin sokféle formáját tartalmazzák, míg az étrend - kiegészítők általában csak egyet, az alfa - tokoferolt. Az E - vitamin különféle formái a szabad gyökök más - más típusait hatástalanítják.
Mennyit fogyasszunk? E - vitamin: napi 25 NE - t, pl. 30g mandulából (11NE), egy csésze főtt vagy párolt mirelit parajból (10 NE) vagy egy csésze paradicsomszószból (8NE). C - vitamin: naponta legalább 130 mg - ot, pl. egy csésze frissen facsart narancsléből (124 mg), egy csésze főtt vagy párolt brokkoliból (100 mg) vagy egy csésze papájából (87 mg), de még több van egy csésze piros húsú csemegepaprikában (312 mg) vagy 2 kivi (150 mg).

Tea, bogyós, gyümölcsök, gránátalmalé, alma és más flavonoid források
A növényeknek ún. fitofenolokat kell termelniük ahhoz, hogy megvédhessék magukat a napsugárzás káros hatásaitól és kártevőktől. Ezek egyik leghatékonyabb csoportját az antioxidáns flavonoidok képezik, melyben különösen gazdag az alma, az áfonya, a grépfrút, a spárga, a kelbimbó, a káposzta, a foghagyma és az összes többi hagyma, továbbá a fodroskel, a karalábé, a vese- és holdbab, a borsó és a paraj. Egy vizsgálat szerint kevesebb az Alzheimer - kórban szenvedő beteg azok között, kik hetente legalább háromszor isznak narancs-, alma-, paradicsom- vagy más gyümölcs- és zöldséglét. Kísérleti patkányoknál a gránátalmalé csökkentette az Alzheimer - kór előfordulási arányát.
Mennyit fogyasszunk? Naponta legalább 15 mg flavonoidot. Ezt nem nehéz elérni, mivel negyed csésze áfonyában 39 mg, egy csésze grépfúrtlében 60 m, egy közepes almában (héjastul) pedig 13 mg van.

Curry

Indiában és más országokban, ahol bőségesen használnak curryt az ételekhez, az Alzheimer - kór ritkább, mint másutt. E fűszerkeverék egyik fő összetevője a kurkuma, amelynek hatóanyaga a kurkumin (curry tőle kapja jellegzetes sárga színét). Laboratóriumi és állatkísérletek kimutatták, hogy ez az igen hatékony antioxidáns vegyület a gyulladást és az amioidok képződését egyaránt gátolja, ráadásul az amiloid- fehérjékhez hozzákapcsolódva megakadályozza, hogy azok összetapadjanak. A vizsgálatok szerint a curry ételek rendszeres fogyasztása javítja az agyműködést.
Mennyit fogyasszunk?
Nincs ajánlott adagja. Használjunk főzéskor minél több curryt vagy kurkumát. Étrend kiegészítőként is szedhetjük; naponta egy 400 mg-os kurkumakapszulát vegyünk be.

Haszon tipp
A borsólevest vagy lencsét nyugodtan fűszerezzük akár egy evőkanálnyi kurkumával is.

Paraj, dúsított gabonapehely és a folsav más jó forrásai
Bizonyos B-vitaminok főleg folsav hiányában egyes agyfunkciók lelassulnak. Újabb adatok arra utalnak, hogy már az enyhén csökkent mennyiségnek is ilyen hatása lehet, a folsav ugyanis a B6 - és a B12 - vitaminhoz hasonlóan leszorítja a homocisztein szintjét. Ez az aminosav károsan hat az agyműködésre, és drámai mértékben növeli az Alzheimer - kór kialakulásának kockázatát (meg a szívbetegséget is). Jó hír azonban, hogy az élelmi eredetű, pl. a sötétzöld levélzöldségből vagy a szárazbabból származó folsav lassíthatja a szellemi leépülést.
Mennyit fogyasszunk? A folsav ajánlott napi adagja 400 mikrogramm. A dúsított reggeli gabonapelyhek és kenyérfélék többsége biztosítja ezt a mennyiséget. Jó forrása még a főtt vagy párolt paraj (200 mikrogramm/csésze), a szárazbab (180 mikrogramm/csésze) és a narancslé (69 mikrogramm/2,5 dl).

Vörösbor
Francia kutatók kimutatták, hogy napi 1 dl vörösbor fogyasztásával az Alzheimer - kór kialakulásának kockázata egészen jelentős mértékben, 7,5 százalékkal csökkenthető.
Mennyit fogyasszunk? Férfiak naponta legfeljebb két, nők egy pohárral.

ÉTREND- KIEGÉSZÍTŐK

DHS
Jó néhány szakember javasolja a szedését, hogy az omega - 3 zsírsavak e legfontosabb és leghasznosabb összetevőjét nagy dózisban kaphassa meg a szervezet, a halakban előforduló higany és más szennyező anyagok okozta mérgezés kockázata nélkül. ADAGOLÁS: naponta akár 400 mg, kapszulában.

C- és E - vitamin

Amerikai kutatók éveken át több ezer ápolónő egészségét kisérték figyelemmel. Eredményeink szerint a C - és E - vitamin szedése hosszú távon késlelteti a szellemi hanyatlás folyamatát. Egy másik vizsgálat, amely mintegy 4000 idősebb lakos bevonásával zajlott, megállapította, hogy e kétféle vitamin alkalmazása 72 százalékkal csökkentheti az Alzheimer - kór kialakulásának kockázatát. Végül arra vonatkozóan is léteznek tudományos adatok, hogy az E - vitamin étrendkiegészítők lassítják a betegség lefolyását az enyhébb sejtekben. ADAGOLÁS: C - vitamin: napi 500mg. E - vitamin: napi 400 NE d – alfa - tokoferol.

Zsálya

Ezt a fűszert ősidők óta használják az emlékezet és általában az agytevékenység javítására - nem véletlenül. A zsálya vagy olajkivonata valóban segíti a memóriát és az agyfunkciókat. Egy négy hónapon át tartó iráni vizsgálatban a zsályakivonat az Alzheimeres betegeknél pozitív változást hozott, nem úgy, mint a kontrollcsoportnak adott placebó.
A kutatások jelenleg is folynak. A zsálya a jelek szerint serkenti az egyik hírvivő vegyület, az acetilkolin termelődését, amely nélkülözhetetlen az emlékezés folyamatában, és amely az alzheimeres betegek agyában többnyire a szükségesnél kisebb mennyiségben van jelen. Valószínűleg gyulladás gátló hatású is, miáltal lassítja a betegség lefolyását. ADAGOLÁSA: 25 - 50 mikroliter levendulalevelű zsálya olaj vagy 300-600 mg szárított zsálya, kiegészítő formájában. Ugyanilyen mennyiséget biztosít két kiskanálnyi szárított zsályából főzött erős tea is.

EGYÉB TUDNIVALÓK
Telített zsírok, transzzsírsavak, koleszterin, ím, még egy jó ok arra, hogy a csirkét ne bő zsírban kisütve, hanem grillezve fogyasszuk: az olyan étrend, amely sokat tartalmaz ezekből az erősen szívkárosító zsiradékból, a vizsgálatok szerint nagymértékben hozzájárul a szellemi hanyatláshoz. Telítetlen zsírsavakból viszont ajánlott minél többet enni: a sült hús helyett, ha csak lehet, egészséges halakat, továbbá olívaolajjal vagy szívbarát margarinokkal készített ételeket. A transzzsírok elsősorban bizonyos margarinfajtákban és erősen feldolgozott élelmiszerekben, pl. tálcás készételekben találhatók meg. Ne vegyünk olyan terméket, amelynek csomagolásán az összetevők között "részben hidrogénezet olaj" szerepel.

Cukor és finomított gabonaőrlemények

Aki tart az Alzheimer-kórtól, ne vegye meg a boltok polcain sorakozó celofános, tálcás desszerteket, süteményeket, akármilyen csábítóak is. Az ilyen élelmiszerek tele vannak cukorral és finomított gabonatermékekkel (pl. finomliszttel), amelyek okozzák a 2-s típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát, ez az állapot pedig négyszeresére növeli az Alzheimer-kór veszélyét. Egy feltevés szerint a diabéteszt előidéző inzulinrezisztencia miatt a sejtek nem jutnak hozzá a normális működésükhöz szükséges cukorhoz, aminek következtében az agysejtek pusztulni kezdenek. Egy másik elmélet az inzulinháztartás felborulását teszi felelőssé, ez ugyanis kedvez a fehérjék lerakódásának, és az így keletkező plakkok elzárják az agyban zajló idegi folyamatok útját.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...