Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Asztma

Asztma

Félreértés ne essék, nem arra biztatjuk az asztmásokat, hogy az inhalátort felejtsék el, és csak az étrendjükre hagyatkozzanak. Nem árt azonban tudni, hogy táplálkozásterápiával csökkenthető a rohamok gyakorisága és hevessége.
Első hallásra talán abszurdnak tűnik, hogy az evés enyhítheti az asztma tünetit, de ha megismerjük a kiváltó okokat, már is értelmet nyer a dolog.

Amikor egy allergén vagy irritáló anyag az immunrendszert támadásra készteti, a légutakban nagy mennyiségben szabadulnak fel gyulladáskeltő vegyületek, például hisztamin. Ilyenkor begyullad és megduzzad a hörgők falát bélelő nyálkahártya is. Ez magyarázza, miért jár a roham sípoló légzéssel és légszomjjal. Az idült gyulladás következtében idővel megvastagszik a hörgő fala, ami azt jelenti, hogy a légutak szűkülete állandósul, nyugalmi állapotban is megmarad. Annál is inkább, mivel mindezek mellett a hörgők váladéktermelése fokozódik.
Az asztma tüneteiért nagyban felelős gyulladást gátló vagy csillapító táplálékok természetes orvosságot kínálnak, azokkal egyetemben, amelyek a hörgők váladékát felhígítják. Sőt, bizonyos élelmiszerek fogyasztásával a betegség kialakulásának kockázata is csökkenthető, amit nem árt tudni, ha gyermek van a családban.

Gondolatmorzsa
"A fejlett világban egyre terjed az asztma, amihez valószínűleg a gyulladáskeltő élelmiszerek fogyasztása is jelentően hozzájárul."

GYÓGYHATÁSÚ TÁPLÁLÉKOK

Hagyma

A rendszeres hagymaevés csökkentheti az asztmarohamok számát. A hagymában több gyulladásgátló vegyület van. Az egyik egy flavonoid, nevezetesen a kvercetin, amely laboratóriumi körülmények között bizonyítottan gátolja az allergiás reakcióban részt vevő, az ún. hízósejtekből származó gyulladáskeltő anyagok termelődését. Az asztmagyógyszerek is így hatnak. Továbbá a hagyma mustárolajakat tartalmaz, melyek csillapítják vagy megelőzik a gyulladást, legalábbis a kísérleti állatoknál. Emellett a csípős fűszernövények elősegítik a légutakban képződő sűrű nyák fellazulását.
Mennyit fogyasszunk? Nincs, javasolt adag. Lehetőleg fogyasszunk minél több hagymát.
Hasznos tipp: A hagymát egészben, hámozatlanul rakjuk a fővő levesbe, hogy a kvercetin kioldódjon a héjából. Tálalás előtt vegyük ki.

Kávé

Noha nem helyettesítheti az orvos által javasolt kezelést, egy csésze erős fekete vagy akár egy pohár kóla szükség esetén segíthet, ugyanis a koffein szerkezete hasonló az asztmagyógyszerekhez használt teofillinhez. Teofillin szedésével egy időben azonban ne fogyasszunk ilyen italt.
A kutatások arra utalnak, hogy rendszeres kávézással akár meg is előzhetők az asztmarohamok, alighanem azért, mert a koffein így folyamatosan "nyitva tartja" a légutakat. A kávéban magnézium és antioxidáns vegyületek is vannak, amelyek szintén hasznosak lehetnek.
Mennyit fogyasszunk? Asztmaroham közben egy - kétcsészényit, vagy ugyanannyit naponta a megelőzés érdekében.

Zöld tea

A zöld tea az almához, és a hagymához hasonlóan kvercetint tartalmaz. Egy másik flavonoid, az epigallokatechin ugyancsak megtalálható benne, méghozzá igen tetemes mennyiségben.
Mennyit fogyasszunk? Napi két csésze teát, de nyugalmi időszakban kevesebb is elég. A frissen főzött fekete tea is tartalmaz valamennyi kvercetint.
Haszon tipp:
A zöld tea ízét szokni kell, bár vannak, akik rajonganak érte. Hogy ne legyen túl keserű, forrázzuk le, és legfeljebb 2 percig hagyjuk ázni. Próbáljunk ki több márkát, hogy megtaláljuk az ízlésünknek megfelelőt. Érdemes a fehér teát is megkóstolni: illatosabb más fajtáknál, kellemes ízű, és még több antioxidáns található benne.

Lazac, makréla és az omega - 3 zsírsavak más jó forrásai

A zsíros húsú halakban és néhány más élelmiszerekben található omega - 3 zsírsavak sajátos tulajdonsága, hogy csillapítják a gyulladást - a légutakban éppen úgy, mint a szervezetben máshol. Ha sokat fogyasztunk belőlük, az antioxidánsokhoz hasonlóan ezek a vegyületek is csökkenthetik az asztma kialakulásának kockázatát, illetve enyhíthetik a tüneteket.
Itt felvetődik a kérdés, vajon hatékonyak - e a halolajkapszulák az asztma ellen. A kutatások folynak, s a kezdeti eredmények közt vannak ígéretesek, de széles körű, megfelelően kontrollált kórházi vizsgálatokra még nem került sor.
A dió és az őrölt lenmag is tartalmaz omega - 3 zsírsavakat, ám e forrásokból csak kb. 20 százalékuk hasznosul a szervezetben.
Mennyit fogyasszunk?
Naponta legalább 1000 mg omega - 3 zsírsavat. Ennél többhöz juthatunk hozzá, ha megeszünk kb. 120g lazacot vagy makrélát.

Hasznos tipp
Ha szeretjük, tegyünk szardellát a pizzára: nagyszerű forrása az omega - 3 zsírsavaknak.

Alma és bogyós gyümölcsök

Az alma nagyon egészséges, s ha eleget eszünk belőle, elejét vehetjük az asztmarohamnak. A hagymához hasonlóan kvercetint tartalmaz, de ne hámozzuk meg, különben az értékes flavonoid fele elvész. A bogyós gyümölcsök szintén kiváló források.
Ugyanazok az angol kutatók, akik kimutatták a szelénnek az asztmára gyakorolt jótékony hatását, azt is megállapították, hogy a betegség kialakulásának kockázata 40 százalékkal csökken, ha hetente legalább öt almát elrágcsálunk.
Mennyit fogyasszunk? Minél többet!

Táplálékok, amelyekben sok az antioxidáns, főleg a C- és az E - vitamin, valamint a szelén

Asztmaroham alatt a szervezett szabad gyököket kezd termelni, amelyek a légutak gyulladását még súlyosabbá teszik. A C- és az E - vitamin, valamint a szelén ezeket a káros molekulákat hatástalanítják, betegeknél javítják a légzést, egészséges személyeknél pedig csökkentik az asztma kialakulásának kockázatát.
A kutatok szerint többen lesznek asztmások azok közül, akik nem fogyasztanak elég antioxidánst. Angliai vizsgálatokban a betegség előfordulása feleakkora volt azok körében, akiknek naponta legalább 55 mikrogramm szelén jutott a szervezetbe, mint azoknál, akik legfeljebb 30 mikrogrammot fogyasztottak ebből az ásványi anyagból.
Az antioxidánsok az ózonnak - ennek az asztmát gyakran kiváltó légszennyező anyagnak - a hatására keletkező szabad gyököket is hatástalanítják. A kutatások arra utalnak, hogy javítják a légzést azoknál az embereknél, akik olyan helyen élnek, ahol nagy a káros anyag - kibocsátás, és ráadásul még érzékenyek is az ózonra.
A legjobb, ha az antioxidánsokat kombináltan alkalmazzuk - főleg a C - és az E - vitamint a szelénnel -, mert ezek a tápanyagok egymás hatását támogatják. A sokféle antioxidánst tartalmazó étrend a magnézium és más hasznos mikroelemek többletbevitelét is elősegíti.
Mennyit fogyasszunk? C - vitamin: naponta 500 mg - ot - ennyihez jutunk akkor, ha a nap folyamán egyenletesen elosztva elfogyasztunk egy csésze nyers paprikát, ugyanennyi narancslét és főtt vagy párolt brokkolit, esetleg kelbimbót. E - vitamin: naponta legalább 80 mg-ot. az étrend általában ennyit nem nyújt, de jó, ha tudjuk, hogy a legtöbbet a búzacsíra, a mandula és a napraforgó tartalmazz. Szelén: naponta 55 mikrogrammot - ez kevesebb, mint ami 30 g vegyes diófélében, egy szem paradióban vagy egy darab fehér húsú halban van.
Hasznos tipp
A kiviben több a C - vitamin, mint szinte bármely más táplálékban. A legtisztábban és legegyszerűbben úgy fogyasztható, hogy félbevágjuk és a belsejét kikanalazzuk, így ráadásul még meghámozni sem kell.

ÉTREND KIEGÉSZÍTŐK

C- vitamin, E-vitamin, szelén, B6-vitamin, magnézium
Az eddigi tapasztalatok nem egyértelműek azt illetően, hogy javítanak - e az asztmások állapotán az antioxidáns étrend - kiegészítők. E készítmények kombinált alkalmazása azonban az ózon kiváltotta légúti szűkület esetén jótékony hatásúnak látszik. ADAGOLÁSA: C - vitamin 200-250 mg, naponta kétszer.

E - vitamin

80 mg olyan készítményből, amely természetes tokoferolokat (d - alfa. tokoferol) és tokotrienolokat egyaránt tartalmaz. Ha ilyen nem kapható, természetes tokoferolokat vegyesen tartalmazó E - vitamin - kiegészítőből szedjünk napi 400 NE - t. Mivel ez a vitamin zsíroldékony, a legjobban akkor szívodik föl a szervezetben, ha némi zsiradékot tartalmazó étel fogyasztásakor vesszük be. Szelén: 200 mikrogramm, naponta egyszer. A szelén és az E - vitamin segíti egymás felszívását, ezért lehetőleg együtt alkalmazzuk a kettőt.

Kvercetin

Amellett, hogy zöld teát iszunk és több almát, hagymát, bogyós gyümölcsöt meg citromfélét fogyasztunk, érdemes lehet a kvercetint étrend - kiegészítőként is kipróbálni. Laboratóriumi állatkísérletek során e vegyület gyulladásgátló és hörgőtágító hatást mutatott. ADAGOLÁSA: 400 - 50 MG, naponta háromszor.

B6 - vitamin

Egy vizsgálat során ez a vitamin javította a légzési kapacitást súlyos asztmában szenvedő felnőtteknél. Vérszegény betegek pedig azt tapasztalták, hog a B6 étrend - kiegészítő csillapíthatja az asztmás nehézlégzést. ADAGOLÁSA: naponta kb. 50 - 100 mg.

Magnézium
Asztmaroham jelentkezésekor az intenzív osztályon gyakran adják a betegeknek intravénásan ezt a mikroelemet, mert ellazítja a légutakat, de hogy szájon át, étrend - kiegészítőként szedve hat - e, azt még egyelőre vizsgálják. Mindenesetre az ajánlott adagban érdemes kipróbálni, de ne feledjük, hogy a magnézium bizonyos vegyületei hasmenést okozhatnak. ADAGOLÁSA: naponta 200 - 400 mg magnézium - glicinát.

 

EGYÉB TUDNIVALÓK

Allergizáló élelmiszerek

Ha az a gyanúnk, hogy asztmarohamainkat bizonyos élelmiszerek váltják ki, vezessünk részletes naplót táplálkozásunkról, melyben a tüneteket is följegyezzük. Ha megvan a valószínűsíthető tettes, iktassuk ki az étrendből két héten át, és figyeljük meg, jelentkezik - e javulás. Hogy teljesen biztosak legyünk a dologban, utána ismét együnk belőle, s ha állapotunk rosszabbodik, a továbbiakban mondjunk le az adott ennivalóról.
A leggyakoribb élelmi eredetű allergének közé az alábbiak tartoznak: tojás, diófélék, tej és tejtermékek, szulfitok (pl. aszalt gyümölcsökben, levesporokban, - kockákban, instant burgonyapürében, továbbá a vörösborban megtalálható tartósítószer) és egyéb élelmiszer - adalékok, különösen az aszpartam (mesterséges édesítőszer), a benzoátok és a tartrazin nevén ismert sárga élelmiszer - színezék.

Növényi olajok, transzzsírsavak, zsíros húsok, zsíros tejtermékek

Ahogy jó ötlet asztma esetén sok gyulladásgátló táplálékot enni, úgy értelemszerűen ajánlatos kiiktatni vagy mérsékelni azoknak az élelmiszereknek a fogyasztását, amelyek gyulladáskeltőek. Számos szakember szerint gyulladást idézhet elő a napforgó-, a kukorica- és a pórsáfrányolaj, valamint az ezekkel készült feldolgozott élelmiszerek jelentős hányada. Széles körű vizsgálatok igazolják, hogy akinek az étrendjében sok az ilyen és ezekhez hasonló, többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmazó zsiradék, azoknál nagyobb az asztma, az ekcéma és az allergia kialakulásának kockázata. Használjunk helyettük olíva - vagy repce olajat.

Vissza kell fogni a transzzsírsav - tartalmú zsírok fogyasztását is, melyek a részben hidrogénezett zsiradékokban találhatók. Az ezekben lévő omega - 6 zsírsavak segítségével a szervezet arachidonsavat állít elő, ami nem más, mint s gyulladáskeltő prosztaglandinok és leukotriének építőköve.

Ne együnk annyi zsíros húst és tejterméket se, mert a telítettzsírsav - tartalmú zsírok az arachidonsav másik fő forrásai. Egy kisebb tanulmány szerint a vegán étrendre fogott asztmások 92 százalékánál egy év után a tünetek jelentősen enyhültek, 71 százalékuknál pedig már négy hónap múltán javulás következett be. A kísérlet elején még a résztvevők mindegyike erős asztmagyógyszereket, többek között kortizont szedett, de a végén már ezekre egyáltalán nem volt szüksége, illetve csak a korábbinál jóval kisebb adagban szorultak rá a gyógyszerre.

Vigyázzunk a gyerekekre!

Az újabb kutatások egyértelműen megállapították, hogy az antioxidáns hatású C - vitamin, béta - karotin és a szelén fogyasztásának hatására csökken az asztma kialakulásának kockázata. Minden jel arra mutat, hogy ha gyermekünk bőségesen hozzájut ezekhez a tápanyagokhoz - pl. citrusfélékből és halételekből -, akkor sokkal kevésbé valószínű, hogy beteg lesz. Ha pedig a családban valaki dohányzik végképp fontos, hogy a gyerek sok C - vitamint kapjon. A vizsgálatok szerint 40 százalékkal kisebb az asztma jelentkezésének valószínűsége a rendszeresen dohányfüstnek kitett gyerekek közül azoknál, akik bőségesen részesülnek ebből a vitaminból.

Asztmatea:

A kakukkfű görcsoldó és fertőtlenítő hatású illóolajokat tartalmaz.
50g kakukkfű (Thymus vulgaris)
30g majoranna (Origanum majorana)
50g császárgyökér (Imperatoria Ostruthium)
A gyógynövényeket összekeverjük. Reggelente vizet forralunk, majd a keverékből a lobogó vízbe szórunk egy adagot(csészénként 2 teáskanállal). Leszűrjük, s a nap folyamán 5-7 csészével igyunk belőle.

Egyéb cikkek az asztma gyógyításához:

Az asztma is kezelhető gyógyteával

Nem beteg vagy, hanem szomjas!

Bach virágok gyerekeknek

A korpafű jótékony hatásai

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...