Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Béta-karotin

A Béta-karotin az A-vitamin elővitaminja, a szervezet maga állítja elő belőle az A-vitamint a májban.

Forrásai:
Minden zöld növény alkotórésze, legértékesebb forrásai: sárgarépa, kelkáposzta, spenót, rebarbara, a gyümölcsök közül a sárgadinnye és a sárgabarack. Megtalálható még a következő élelmiszerekben: tojás, tej és tejtermékek, máj, halmájolaj.

Hatásai:

Emiatt a béta–karotint – az A– itaminnal ellentétben – nem lehet túladagolni. Jó számos szempanasz kezelésére, véd a légúti fertőzésekkel szemben, erősíti az immunrendszert, hozzájárul bőr, a haj, a fogak és a fogíny egészségének megőrzéséhez.

 

Hiánya következtében kialakul:
Farkasvakság, szemszárazság (xerophthalmia), epe- illetve vesekövek.

Mire jó?
Szempanaszok enyhítés az elsődleges javallat. Emellett immunrendszer erősítése révén véd a fertőzésektől, elsősorban száj, az orr, a garat, a légcső és a tüdő nyálkahártyáját óvja. Jó kiegészítő tüdőtágulat és pajzsmirigy–túlműködés esetén. Véd az érelmeszesedés, illetve a szívbetegségek ellen. Rákmegelőző hatásúnak is tartják, mert a rákkeltő tulajdonságú anyagcseretermékeket, valamint a külvilágból a szervezetbe kerülő karcinogén anyagokat ártalmatlanabb szerkezetű vegyületekké alakítja át. Egy másik magyarázat szerint az A–vitamin szedése elősegíti a sejtdifferenciálódást, így a szervezet képes ellenőrzés alatt tartani a daganatos sejtek növekedését.

Jó tudni
Zsírban oldódik. Az immunrendszer erősítésére érdemes cinkkel együtt bevinni a szervezetbe.
Aki E – vitamint szed, annak több béta–karotinra vagy A– itaminra van szüksége. Terhesség és szoptatás alatt megnő a szervezet béta–karotin – szükséglete. Folyamatos szedés esetén kissé megsárgulhat a tenyér és a talp bőre, narancshéjbőr alakulhat ki. Ez nem tévesztendő össze a sárgasággal, mert a béta–karotin túlzott bevitele nem okoz rossz közérzetet, és a szemfehérje sem válik sárgává.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...