Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Ekcéma

Ekcéma

A legtöbben olyan ruhát vehetünk fel, amilyenhez kedvünk van, de az ekcémában szenvedők sokszor nem hordhatnak bizonyos anyagokat, mert ezek irritálják a bőrüket. A betegség különösen gyakori a csecsemőknél és a kisgyermekeknél. Tipikusan az arc, a csukló, a kézfej, a belső térdhajlat és a könyök bőre az érintett terület, amely hámlani kezd, megduzzad, néha fel is hólyagosodik, egy idő után már viszket is, később pedig kérgessé és szürkésbarna színűvé válhat.

Az ekcéma kialakulásában öröklött tényezők is szerepet játszhatnak, amelyek az immunrendszer túlérzékenységéhez vezetnek. Ez a valódi allergiához egészen hasonló reakciót idéz elő, gyakran bizonyos élelmiszerek hatására. A legfontosabb, hogy az allergizáló ételeket iktassuk ki az étrendből, ugyanakkor az is segítséget nyújt, ha a tüneteket csökkentő ételekből többet fogyasztunk!

Gyógyhatású táplálékok

Lazac, szardínia, hering és az omega-3 zsírsavak

Ezek a halfajták a legjobb forrásai az omega-3 zsírsavaknak, melyek nélkülözhetetlenek az új hámréteg képződéséhez, és gátolják a gyulladást, ezáltal segítenek megelőzni a tünetek kialakulását. Sok EPS található bennük, ez a kulcsfontosságú komponens mérsékli a bőr irritációját. A kutatások igen meggyőzően támasztják alá a halolajok kulcsfontosságú szerepét az ekcéma kezelésében.
A hazai halaink közül a busa tartalmazza a legnagyobb mértékben az omega-3 zsírsavakat, de jelentős mennyiség van a lazacban is. Az angolnában és a kecsegében kevesebb található. A konzervszardínia is kiváló forrás.
Pirítsunk meg olívaolajon egy kevés vörös- és fokhagymát, adjunk hozzá egy doboz paradicsomos szardíniát, s amikor jól átforrósodott, borítsuk az egészet egy tál kifőzött durumtésztára. Csepegtessünk rá egy kevés citromlét, és szórjuk meg parmezánnal!

Mennyit fogyasszunk? Heti 2-3 adagot. Egyszer vagy kétszer együnk zsíros húsú halat ebédre, készítsünk szendvicset konzerv tonhalból vagy lazacból, de megtölthetünk paradicsomokat is tonhalsalátával.

Hasznos tipp: halat csak akkor együnk, ha nem vagyunk rá allergiásak, különben súlyosbodhatnak az ekcémás tünetek.

Oolong tea

A kínai háztartások elengedhetetlen alapanyaga az oolong tea. Egy japán vizsgálatban azoknál az ekcémásoknál, akik naponta 3 csészényit elfogyasztottak, egy héten belül enyhült a bőrviszketés, s a 118 résztvevő 63 százalékának a következő három hét során tovább javult az állapota. A kutatók szerint az oolong teában lévő antioxidáns hatású polifenoloknak köszönhető, melyek elősegítik a hámsejtek regenerálódását. Ugyanakkor nem szabad megfeledkezni az összehúzó hatású csersavról sem, amely hatékonyan gátolja a gyulladást.

Mennyit fogyasszunk? Naponta három csészényit. Az oolong teát kb. 3 percig hagyjuk ázni.

Élőflórás joghurt

Az ilyen joghurtban (és más erjesztett tejtermékekben pl. a kefírben, aludttejben stb.) található probiotikumok támogatják az immunrendszert, főleg a bélfalakban élő nagyszámú immunsejtet. E jótékony mikroorganizmusok csökkentik a gyulladást, s olyan fehérvérsejtek, antitestek, valamint egyéb növekedési faktorok termelésére ösztönzik a szervezetet, melyek jelenlétében az allergének nem, vagy alig idéznek elő túlérzékenységi reakciót. A kutatási eredmények azt jelzik, hogy a probiotikumok kisgyerekek és csecsemők számára még fontosabbak, mert az ő immunrendszerük még nem elég erős. Két ilyen baktérium, a Lactobacilus acidophilus és a Lactobacilus bifidus ahhoz is hozzájárul, hogy a tápanyagok, köztük az omega-3 zsírsavak, melyek az ekcéma tüneteit is enyhítik, könnyebben szívódnak fel a bélből.

Mennyit fogyasszunk? Naponta egy-két pohárnyit.

Étrend- kiegészítők

Probiotikumok: sok kutató szeretné kideríteni, hogy a probiotikumok hogyan segítenek megelőzni az ekcémás tünetek jelentkezését a várandós nőknél és a csecsemőknél. Finn kutatók 230 kisbaba és a mamájuk étrendjéből kiiktatták a tehéntejet, majd 115 gyermeknek napi rendszerességgel probiotikum étrend-kiegészítőket, és ugyanennyi placebót adtak. Minden csecsemőnek szebb lett a bőre, de az első csoport tagjainak 30 százalékkal nagyobb mértékben. Egyéb vizsgálatok szerint a hasznos baktériumok idősebb gyermekek esetében is hatékonyan erősítik az immunrendszert.

Omega-3 zsírsavak: a halolaj kapszulák szedése főleg olyan gyermekek esetében jelenthetnek megoldást, akik nem szeretik a halat. Egy kísérletben 30 százalékkal mérséklődött a viszketés és a bőr irritációja azoknál az ekcémás betegeknél, akik három hónapon át rendszeresen szedtek EPS-ben gazdag halolaj kapszulát.

Egyéb tudnivalók

Tehéntej, tojás, búza, szója, diófélék: ezek az élelmiszerek gyakran váltanak ki allergiás reakciót az arra érzékeny gyerekeknél, és súlyosbíthatják az ekcémát. Kizárásos diétával állapíthatjuk meg, hogy az egyes táplálékoknak van-e ilyen hatásuk: két hétre száműzzük őket az étrendből, majd egyenként újra beiktatjuk, s megfigyeljük, okoznak-e tüneteket. Kérjünk segítséget dietetikustól, nehogy olyan táplálékoktól tiltsuk el a gyereket, amely nem allergizál.

Kávé: kávéivás után néhány ekcémás felnőtt tünetei súlyosbodnak. Lehet, hogy a kávé bizonyos vegyületei irritálják az immunrendszert. A kávé növeli a savas kémhatást a szervezetben, ez pedig kedvez a gyulladásoknak. Próbáljuk meg három hétre kiiktatni a kávét, és figyeljük meg, van-e javulás.

Vörös húsok: mivel a vörös húsok gyulladáskeltő zsírsavakat tartalmaznak, az ekcéma tüneteinek kiújulásakor ajánlatos tartózkodni az ezekből készült ételektől, például a sertéspörkölttől vagy a hamburgertől.

 Gyógyítása vitaminokkal:
Hogyan segít a vitamin?

A - vitamin a legfontosabb védőszere a bőrnek a fertőzések ellen, és segítséget nyújt a pörsenések ellen is. Csakhogy az ekcémák makacsok, ezért van szükség rá, hogy a vérben különlegesen nagy töménységben legyen A - vitamin. Ehhez viszont elengedhetetlen a cink nyomelem, mert az állítja fel a májban az A - vitamin - raktárakat. A legjobb terápia ehhez a csukamájolaj, amely gazdag A – vitaminban, és amelynek a különleges zsírsavai megszüntetik a gyulladásokat. A csukamájolaj hatóanyagai újra fel tudják építeni a kiszáradt, összezsugorodott és elkérgesedett bélnyálkahártyát, 15 százalékkal növelhetik az összsúlyát, ezzel lényegesen javíthatják hatásfokát és védekező erejét úgy, hogy az élelmiszer – allergiák ki sem fejlődhetnek.

Az E – vitamin, amely a zsírsavakat védi az oxidációtól, nem képes az ekcémát meggyógyítani, de fékezheti a kiterjedését.
Mit tegyünk?

A cinkszükségletünket napi egy csésze, lehetőleg házilag őrölt müzli fogyasztásával biztosíthatjuk. A cink nemcsak sok A - vitamint hoz elő a májból, hanem maga is a legjobb orvossága a bőrnek. A konyhában alapvetően kizárólag hidegen sajtolt növényi olajakat használjunk, nagy E - vitamin - tartalmuk miatt.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...