Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Gyógyítás a világ más részein

Gyógyítás a világ más részein

Ázsia legtöbb országában a hagyományos orvoslás jeleneg is él. Gondolkodásmódjuknak megfelelően, amely nagymértékben eltér a nyugati világban megszokottól, a növényeket sokféleképpen használják fel. A tudósok jelenleg is mélyrehatóan vizsgálják ezeket a növényi gyógykészítményeket tartalmazó könyveket, amelyek lehetővé tennék, hogy jobban megértsék bizonyos terápiák hatásmechanizmusait és talán új alkalmazásokat is felfedezzenek.

Indiában:
India az ősi hagyományos, a védikus korszakban kialakult ájurvédikus orvoslás bölcsője. Ez a ma is élő orvostudomány olyan gondolatrendszerre épül, amely az egészséget egészként fogja fel, és amelyben a fitoterápia kiemelt helyet foglal el. Az ájurvédikus orvoslás általában növény alapú gyógykészítményeket használ: mintegy 1250-et! Ezek valójában növénykeverékek, amelyeket a betegek számára egyénileg adagolnak, és az esettől függően forrázatot, kenőcsöt, kataplazmát vagy tablettát készítenek belőlük. A megfelelő növények kiválasztásával ösztönözni lehet az uralkodó energielveket, vagy éppen ellenkezőleg, hatásukat szükség szerint csökkenteni lehet. Például egy kapha típusú, temperamentumos személyt, aki túlsúlyos és letargikus, gyömbérrel és csilipaprikával lehet kezeli. A pitta túltengése ellen az indiai gyásztárnicsot vagy a gyermekláncfű gyökerét kell alkalmazni; ezek a növények azonban kerülendők a vata típus esetében. Ez utóbbi típusnak megfelel a rozmaring, míg ez a növény a pitta típust túlságosan felforrósítja.

 

Évezredes örökség: Az Idus partjain született és a hindu bölcsek által nagyban befolyásolt ájurvédikus orvoslást több mint 5000 éve alkalmazzák. Kezdetben szellemi tanítók szájhagyomány útján terjesztették, majd Kr.e. VIII. századtól kezdve orvosi értekezésekben írták le. A buddhizmussal párhuzamosan egész Ázsiában elterjedt, ahol az egyéb orvosi gyakorlatokra is hatással volt, elsősorban Kínában és Tibetben. Az időszámításunk kezdetétől fokozatosan kialakuló hagyományos tibeti orvoslás tulajdonképpen az ájurvédikus orvoslás adaptációja.

Az egészség globális megközelítése: Az ájurvédikus orvoslásban az egészség a három energetikai alapelv harmonikus kapcsolatától, azaz a doshastól függ, amely az egész életfolyamatot irányítja: a vata a levegő és a mozgás elve, a pitta a tűz elve, amely biztosítja az átalakulást s a kapha, vagyis a víz elve, amely biztosítja a kohéziót és a támaszt. Születéskor mindenki megkapja saját doshas jellemzőit, amelyek meghatározzák fizikai felépítését, és esteleges fogékonyságát bizonyos betegségekre. Az ájurvédikus orvoslás az embert mint egészet tekinti. A kezelés során figyelembe veszik a doshas megszabta tempermentumot, de az életmódot és az érzelmi állapotot is, amelyek megzavarhatják egyensúlyát, és betegségeket okozhatnak.

Kínában és Japánban: E két országban a több ezer éves hagyományos orvoslás a nyugati gyakorlattal párhuzamosan létezik. A hivatalos növénykutatási programok elindításával gyümölcsöző együttműködés alakul ki a kétfajta orvostudomány között.

 

Az ember és a világegyetem: A taoista filozófia szerit az emberi szevezet egyensúlya a világegyetemben rejlő két elv, egymással ellentétes elv, a jin és a jang váltakozásán nyugszik. A jin a föld, a gyengeség, a passzivitás, a nőies erő, a jang az ég, az aktivitás, a férfias erő. Kölcsönhatásukból lesz az életerő vagy csi, amely a testben 12 fő meridiánon keresztül kering. A betegséget az áramlás egyensúlyvesztése vagy elzáródása okozza. A gyógynövény alapú gyógykészítményekkel történő kezelések célja a jin és a jang egyensúlyának helyreállítása. A kínai orvostudomány másik megközelítése az öt elem – a tűz, a föld, a fém, a víz és a fa – elméletén alapul, amelyek öt részre osztják a világot. Mindegyikhez egy-egy évszak, érzelmek, ízek valamint testrészek és növények kapcsolódnak. E két gondolatrendszer együttese határozza meg a tények hagyományos felhasználását Kínában.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...