Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Hegyi árnika (Arnica montana)

Egyéb elnevezései: árnika, angyalgyökér, máriafű

Az árnika a hegyvidékek mutatós évelő növénye. Szárán egy vagy két pár kicsi, átellenesen elhelyezkedő levelet, a szár végén egyetlen virágot láthatunk. Hegyes, teljes mirigyszőrökkel fedett tőlevelei levélrózsát alkotnak. Termése bóbitás kaszat. Védett növény! Magyarországon Kőszeg, Sopron környékén élő ritka növény.

A gyógyászatban a virágzatot hasznosítják, amelyet a virágzás kezdetén június-júliusban gyűjtenek be, majd gyorsan megszárítanak. Sokféle, külsőleg alkalmazott készítmény alapanyaga: leggyakrabban tinktúra és kivonat formájában alkalmazzák. Csupán a gyógyhatású hegyi árnikát árulják gyógyszertárakban, amely nem azonos termesztett rokonával az Arnica chamissionisszal.

A középkorban Szűz Mária egyik szimbóluma volt, innen ered népi elnevezése: Mária füve, máriafű. Magyarországon a hegyi árnikát belsőleg kombinációs készítmények alkotórészeként keringési panaszok esetén alkalmazzák. Pontos adagolására ügyelni kell. Külsőleg reumás fájdalmak elleni bedörzsölő szerek alkotóeleme. A likőripar is felhasználja, főként vermutok ízesítésére.

Gyógyhatása:
Az árnika legfontosabb tulajdonsága a zúzódások (véraláfutások) gyógyítása. Különböző laktonokat tartalmaz, amelyek gátolják a vérlemezkék összetapadását, és a szövetek gyulladását. A kutatások kimutatták, hogy a helenalin gátolja a patkányok idült ízületi gyulladását, és elősegíti a gyulladásos betegségekben jelentős szerepet játszó posztaglandinok szintézisét.

Felhasználása:
A hegyi árnikát könnyebb sérülések, vágások, vérzéssel járó sebesülések gyógyításában használják. Főleg véraláfutások helyi kezelésére ajánlott.

Figyelmeztetés:
Az árnika alapú készítményeket ne használja a szem, a száj és nyílt sebek környékén, ha mégis sebbe kerülne, bőségesen mossa ki desztillált vagy hiperoxidos vízzel. Három évesnél fiatalabb gyereknél soha ne alkalmazza! Azonnal hagyja abba a kezelést, ha bármilyen helyi irritációt tapasztal a bőrön.
Figyelem! Az árnika az arra érzékeny embereknél bőrgyulladást válthat ki! Ha kis felületen, kis mennyiségben bőrpróbát végez, elkerülheti a kellemetlenséget.

Alkalmazása külsőleg:

Véraláfutások:
Borogatás: mártson tinktúrába egy vászondarabot, és helyezze a sérült felületre.
Kivonat alapú krém vagy gél: masszírozza a bőrbe a teljes felszívódásig, szükség esetén naponta 2-3 alkalommal ismételje meg a műveletet.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...