Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Ínybetegségek, fogínyvérzés

Ínybetegségek, fogínyvérzés

Az egészséges fogsor nemcsak a szépség és a jólápoltság miatt fontos. A betegségektől védő, sokszor nyers táplálékok jelentős hányada ropogós, nehezen rágható, elfogyasztásukhoz tehát jó fogak kellenek. A rossz fogú ember rendszerint rosszul is táplálkozik.. az egészséges fogíny ugyancsak komoly bajoktól óv. Egy enyhe ínybetegség is az egész szervezetre kiterjedő általános gyulladást okozhat.

A szájüregi higiéné megőrzése a kor előrehaladtával egyre nehezebb. Sok idős ember szenved fogágybetegségben, mely a fogak kihullásának leggyakoribb előidézője. A szájüreg megóvásának fontos tényezője a nyál mennyisége, mely az éves korán folyamatosan csökken. A nyálmennyiség csökkenését egyes gyógyszerek is előidézhetik. A kevés nyál az oka annak is, hogy a fogakon nagyobb mennyiségű lepedék rakódik le. A kevés nyál és a lepedékképződés elősegíti a fogszuvasodást.
A fogakon folyamatosan képződő lepedékben (plakkban) baktériumok halmozódnak fel, ezért az íny begyullad, fogmosáskor vérzik. A fogak tisztántartásával az enyhe problémák rendszerint orvosolhatók. Ha azonban a szájhigiénét elhanyagoljuk, a baktériumokkal teli lepedék az íny alá húzódik, és jelentős károkat okoz. Az íny elválik a fogtól és a tövében gyulladásos gócok keletkeznek. A kutatások szerint az ínybetegségeknek ez a gyulladásos formája 15%-kal növeli a szívbetegségek kockázatát.
De sok olyan élelmiszer létezik, melynek fogyasztásával jelentősen javíthatjuk gyulladt fogínyünk állapotát.

Gyógyító táplálékok

Antioxidánsokkal teli gyümölcsök, zöldségek

A parajban lévő rengeteg antioxidáns vegyület, a béta-karotin segíti az immunrendszert az egészséges fogíny megőrzésében. Ilyen hatású az édesburgonya, sötétzöld levélzöldségek, sárgarépa, sütőtök, sárgadinnye, kajszibarack. A fertőzések kivédése érdekében fogyasszunk sok C-vitamint, mely nagymértékben van jelen a brokkoliban és a paprikában.

Sovány marhahús, cink és a B6-vitamin

A sovány marhahús kis mértékű fogyasztásával jelentős mennyiségű cink kerül a szervezetbe, mely gyulladásgátló és antioxidáns vegyület. A marhahús és a tenger gyümölcsei ezenkívül még B6-vitamint is nagymértékben tartalmaznak, mely vitamin segít a gyulladt fogíny regenerálásában.

Teljes kiőrlésű gabonapehely

A gabonapehely és a hozzá fogyasztott tej tele van az íny védelmét biztosító kalciummal, mely védi a fogmeder csontállományát. A gabonapelyhek fogyasztása alacsonyan tartja a vércukorszintet. Márpedig ha a vércukorszint nagyjából egyenletes, később termelődik az AGE-nek nevezett vegyület, mely a fogíny gyulladásáért felelős.

Étrend-kiegészítők

Kalcium: ha nem eszünk elég tejterméket vagy sötétzöld levelű levélzöldséget, jó szolgálatot tehetnek a kalcium tartalmú étrend-kiegészítők.

Multivitaminok: az egészséges étrend minden tápanyagot biztosít a szervezet számára, ami a fogíny megóvásához szükséges. De mi van akkor, ha nem mindig tudunk egészségesen, kielégítően táplálkozni? A dohányzóknak pl. több C-vitaminra és antioxidánsra van szükségük, mint amennyit a gyümölcsök és a zöldségek biztosítanak. A húsételek és a dúsított gabonapelyhek kiváló forrásai a cinknek, de ha nem fogyasztunk elég húst vagy nem szeretjük a gabonapelyheket, akkor pótolnunk kell a hiányzó ásványi anyagokat. Sok idős ember szervezetében általában hiány mutatkozik a B6-vitaminból, számukra is jó szolgálatot tehetnek a B-vitamin készítmények.

Jó, ha tudod

Cukor: a cukor a foglepedékben található baktériumok szaporodását segíti elő, belőle termelik a fogzománcot bontó savakat. Ráadásul a cukor csökkenti az immunsejtek hatékonyságát. Különösen kerülendők a cukros üdítők.

Használjon timol tartalmú szájöblítőt! Ez a szájvíz bizonyítottan hatékony a lepedék kialakulásának megakadályozásában és a fogíny gyulladás tüneteink enyhítésében. Ha új szájvizet vásárol, keresse az összetevők listáján a cetilpiridinium-kloridot vagy a domifen-bromidot, mert ezek az aktív összetevők megakadályozzák a fogkő kialakulását.

Sikálja le a nyelvét is! Távolítsuk el a baktériumokat a nyelvről hátulról előre történő mozdulattal 10-15-ször.

Használjunk szódabikarbónát: egy csapott evőkanál szódabikarbónát keverjen össze egy kevés vízzel és dörzsölje be vele a fogait a fogíny mentén, majd sikálja meg a fogait. A szódabikarbóna tisztít, fényesít, szagtalanít és semlegesíti a baktériumok termelte savas anyagokat.

Használjunk aloét: egyes kutatások szerint jó szolgálatot tehetnek az ínygyulladáskor az aloé tartalmú fogkrémek, mert csökkentik a gyulladást és a fájdalmat.

 

Hogyan segít a vitamin?

A foghúsnak embernél - állatnál különösen sűrű a kötőszövete, ezért a cink, fehérje és C - vitamin " kollagén - cementtel" kell megerősíteni.
 Mit tegyünk?

Együnk napjában kétszer egy-egy egész citromot. Ez 95 százalékban megszüntet minden foghúsvérzést. Makacsabb estekben vegyünk be sörélesztőt is a cinkellátás érdekében. Rágjunk meg mindent alaposan, ideális erre a régi, szikkadt kenyér. Így megint örömünk lesz a fogunkban és az ínyünkben.

 

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...