Egyre több kutatás szerint a gyulladás gátló vegyületeket tartalmazó élelmiszerek fogyasztásával csökkennek az ízületi gyulladás tünetei. Az ízületi betegségek leggyakoribb formája az artrózis (porckopás) és a reumás ízületi gyulladás (reumatoid artririsz) ez utóbbi autoimmun betegség, rendszerint gyulladás gátló gyógyszerek szedését javasolják. Az artrózis kialakulásában valószínűleg nagy szerepet játszanak a szabad gyökök. Ezek roncsoló hatását az antioxidáns vegyületeket tartalmazó ételek (gyümölcsök, zöldségek, zöld- és fehér tea) fogyasztásával ellensúlyozhatjuk.
Gyógyító táplálékok
Brokkoli, paprika, levélzöldségek, paraj
A színes zöldségek és gyümölcsök rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaznak, ezáltal védik az ízületeket. Eegy nemrégiben végzett japán vizsgálat szerint a szabad gyökök akadályozzák a porcok öngyógyító képességét. Az artritiszes betegek szervezetében az átlagosnál jóval több szabad gyök található, nekik fokozottabban kell figyelniük az antioxidánsokat tartalmazó élelmiszerek fogyasztására.
A reumatoid artritisz kialakulásának kockázatát a citrusfélék, a kivi és a zöld levélzöldségekben található zexantin nevű antioxidáns vegyület csökkenti. A spenót pl. sok E-vitamint is juttat a szervezetbe. Ha az E-vitamin napi 500 mg C-vitaminnal együtt alkalmazzuk, a kutatók szerint enyhülnek az artrózissal járó ízületi fájdalmak.
Lenmag, lazac, makréla
A kutatók szerint, ha sok zsíros húsú halat fogyasztunk, akkor a szervezetünk több omega-3 zsírsavhoz jut, így enyhülnek a tünetek. Egy kísérletben mind azt aszpirin, mind az omega-3 zsírsavhatására fokozódott a gyulladáskeltő sejtek aktivitását gátló resolvinok kiválasztása.
A kutatók szerint a halban gazdag étrend kis dózisú aszpirinnel kiegészítve a leghatásosabb a gyulladás ellen.
Gránátalmalé
A gránátalma leve gyulladásgátló és antioxidáns vegyületeket egyaránt tartalmaz, így hatékony védelmet nyújt a porcok számára. A gránátalmalé kesernyés íze enyhíthető, ha egy evőkanálnyit adunk egy csésze zöld vagy fehér teához. Ez utóbbiak is rengeteg antioxidáns vegyületet tartalmaznak.
Ananász
Az ananászban található fehérjebontó enzim, a bromelin is hatékony gyulladáscsökkentő vegyület. Az artrózisos betegeknél hasonló hatást értek el vele, mint az ibuprofeinnel. A gyümölcsöt frissen fogyasszunk, és mindenképpen a főétkezések között, különben az enzim a többi étel megemésztésére használódik fel.
Zöld tea, hagyma, bogyós gyümölcsök
Ezek a táplálékok nagy mennyiségben tartalmaznak kvercitint, mely szintén erős gyulladáscsökkentő, fájdalomcsillapító antioxidáns anyag. A zöld és a fehér tea rendszeres fogyasztása segíthet a reumatoid artritisz kialakulásnak megelőzésében.
Kurkuma, gyömbér, szegfűszeg
A gyömbér és a currypor jellegzetes aromáját adó anyag, a kurkuma tartalmazza a kurkumin nevű vegyületet, mely gátolja a gyulladáskeltő fehérjék aktivitását. Sok kutatás igazolja az artritiszes betegek tüneteinek enyhülését a kurkuma fogyasztása után.
A szegfűszegben található eugenol szintén egy nagyon hatékony gyulladáscsökkentő anyag.
Étrend-kiegészítők
Omega-3 zsírsav: az omega-3 zsírsav étrend kiegészítőként való fogyasztását azoknak javasoljuk, akik nem fogyasztanak elegendő halat.
Bromelin: szintén kapható tabletta vagy kapszula formájában is.
Gyömbér, kurkuma, szegfűszeg: ezeknek a fűszereknek a hatékonyság eléréséhez nagy mennyiségben való fogyasztása lenne javasolt, ami sokszor lehetetlen. De étrend-kiegészítő formájában nagyobb dózishoz jutunk hozzá, így ki tudják fejteni megfelelően gyulladáscsökkentő hatásukat.
A gyömbér és a szegfűszeg vérhígító gyógyszerek szedése mellett nem javasolt. A gyömbértartalmú szerek emellett irritálhatják a gyomrot.
Jó, ha tudod
Kukoricaolaj, zsíros tejtermékek: a növényi olajokban, pl. napraforgó vagy kukoricaolajban lévő omega-6 zsírsav hatásra gyulladáskeltő anyagok termelődnek a szervezetben. Kerüljünk minden olyan élelmiszert, melyek hidrogénezett olajokat, ún. transzzsírsavakat tartalmaznak.
Allergének: sok vizsgálati eredmény szerint a tejtermékek, a kukorica és a búza fogyasztásával rosszabbodnak az ízületi panaszok. A kutatók szerint bizonyos élelmi fehérjék antitestek termelődését válthatják ki az emberek kis hányadánál. A fehérjék és az antitestek összekapcsolódva fájdalmat okoznak az ízületekben.