Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Köszvény

Köszvény

A köszvény az ízületi gyulladások egyik legkellemetlenebb formája, mely főleg a nagylábujjat érinti. Az ízületekben húgysavkristályok rakódnak le, ott gyulladást keltenek, a bőrterület érzékennyé válik, kipirosodik, és még a takaró érintése is fájdalmas. A húgysav az élelmiszerekben lévő purin lebomlásakor keletkezik, és ha nem tud a szervezetből kiürülni, kikristályosodik az ízületekben, fájdalmat, gyulladást okozva.

A purin a különféle ételekben eltérő mennyiségben van jelen, ezek az élelmiszerek a köszvényesek számára tiltólistán vannak, de természetesen léteznek olyan táplálékok is, melyek enyhítik a köszvényes tüneteket.

Gyógyhatású táplálékok

Paradicsom, paprika

A paradicsom és a paprika fogyasztásával csökken a vér húgysavszintje.

Friss cseresznye, meggy, fekete áfonya, eper

Ezeknek a gyümölcsöknek a fogyasztása is jótékonyan befolyásolja a vér húgysavszintjét. Fogyasszunk el napi 3 marék cseresznyét.

Ananász

A bromelin, az ananász fehérjebontó enzimje hatékonyan csillapítja a köszvényes rohamokkal járó fájdalmat. A gyógynövényboltokban kapható bromelin-étrendkiegészítő is jelentős javulást eredményez. Vegyünk be köszvényes roham esetén naponta kétszer 500mg-ot.

Víz

Aki köszvényben szenved, annak az ajánlott napi 2 liter helyett is többet célszerű fogyasztania, kb. 3 litert, mert a víz segít kimosni a szervezetből a húgysavkristályokat.

Olíivaolaj, repceolaj, avokádó

A telítetlenzsírsav-tartalmú zsiradékok csökkentik a vér húgysavszintjét. Egy dél-afrikai kutatásból kiderült, hogy miután a köszvényes betegek étrendjükben a telítettzsírsav-tartalmú zsírokat telítetlen-zsírsavakra váltották, vérükben a húgysavszint 4 hónap alatt 17,5 %-kal csökkent. Azért is célszerű az energiaszükségletet ilyen zsírokból fedezni, mert csökken a vér inzulinszintje, s ez védelmet nyújt a köszvényroham ellen.

Káposzta, kelkáposzta, zeller, sárgarépa

Ezekben a zöldségekben alig van purin, és mivel a köszvény és az elhízás nagyon gyakran együtt jár, a fölösleges kilók leadásában is segítenek.

 

Jó, ha tudod

Vörös húsok, tengeri eledelek: ezek az élelmiszerek ne szerepeljenek a köszvényesek tányérján, mert tele vannak purinvegyületekkel, melynek lebomlása után húgysav keletkezik. Ilyen élelmiszerek még a belsőségek, a vadhúsok, a zsíros húsú halak (szardella, szardínia, makréla, hering), valamint számos kagyló.
A csirkehúsban, lazacban és a rákok húsában aránylag kevés purin van, de naponta csak legfeljebb 60-91g sovány húst és tengeri herkentyűt fogyasszunk.

Purintartalmú zöldségek és gabonafélék: A karfiol, a spárga és a hüvelyesek is tartalmaznak valamennyi purint, naponta legfeljebb egy kistányérnyit fogyasszunk belőlük. A teljes kiőrlésű gabonafélék, a búzacsíra, a zabkása szintén nem mentesek a purintól, csak naponta keveset fogyasszunk.

 

Alkohol és az élesztővel készülő élelmiszerek: Az alkohol lebomlása emeli a szervezet húgysavszintjét, ahogy a kenyérben és a sörben megtalálható élesztő is.

 

 

Faszénnel a köszvény ellen!

A faszén kivonja a mérgező anyagokat a szervezetbők. Keverjen össze 100g porrá őrölt aktív faszenet néhány evőkanál összezúzott lenmaggal és annyi forró vízzel, hogy pépes állagú legyen. Kenje be vele az érintett ízületet, és takarja le ruhával vagy fóliával. Négyóránként cserélje a pakolást, és éjszakára is hagyja fent.
Faszénfürdő: az oldatnak elkészített faszén kiváló lábáztató. Használjon olyan edényt, amit nem sajnál, mert a faszéntől elszíneződik. Keverjen össze 100g faszénport annyi vízzel, hogy pépes állagú legyen. Ezután fokozatosan hígítsa fel annyi meleg vízzel, hogy a víz bokáig érjen. Áztassa a lábait 30-60 percig.
Szájon át szedett faszén: a szájon át beszedett faszén is csökkenti a vér húgysavszintjét. Vegyünk be egy evőkanálnyit naponta négyszer: felkeléskor, délelőtt, délután és lefekvés előtt. Mivel a szén hasfogóként is működik, együnk sok zöldséget, gyümölcsöt, rostdús élelmiszert és hozzá sok vizet.

Ellenőrizze a vérnyomását: bizonyos vérnyomáscsökkentő gyógyszerek emelik a vér húgysavszintjét. Ugyanez érvényes egyes vízhajtókra is. Kérje ezzel kapcsolatban orvosa tanácsát!

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...