Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Magas vérnyomás

Magas vérnyomás

 

Sokan évekig nem tudnak arról, hogy magas a vérnyomásuk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy nem károsítaná közben a szervezetüket. Vigyázat, ezt a betegséget nem véletlenül nevezik „néma gyilkosnak”, a magas vérnyomás a szélütés (stroke), az infarktus és az impotencia leggyakoribb oka.

A magas vérnyomás kialakulásában az életkor, a stressz és a táplálkozás egyaránt szerepet játszhat. De a gyógyulás és a szinten tartás egyik legokosabb módja, ha változtatunk életmódunkon és táplálkozási szokásainkon. A táplálékbevitellel növelhetjük a kálium, magnézium, kalcium szintjét szervezetünkben, melyek természetes vérnyomáscsökkentő elemek. Mindemellett figyeljünk a konyhasófogyasztás visszafogására is, ízesítsük ételeinket zöldfűszerekkel.

Gyógyhatású táplálékok

Káliumban gazdag táplálékok: banán, mazsola, dinnye, kajszi

A káliumhiány 4-17 %-kal növeli a magas vérnyomás kialakulásának veszélyét. Törekedjünk tehát arra, hogy növeljük a káliumbevitelt és csökkentsük a sófogyasztást. A héjában sült burgonya különösen magas káliumtartalommal bír, de ne vajban vagy tejfölben forgassuk meg, hanem növényi szterolokkal dúsított margarinban, így még a koleszterinszintet is csökkenthetjük.

Gyümölcsök, zöldségek

Egyáltalán nem nehéz több gyümölcsöt és zöldséget csempészni az étrendbe, csupán elhatározás kérdése. Pl. adjunk a reggeli zabpehelyhez egy banánt, vagy néhány szem földiepret, kezdjük az ebédet salátával, a szószokat pedig dúsítsuk zöldségekkel.

Szójatermékek, olajos magvak

Általánosságban elmondható, hogy azoknak alacsonyabb a vérnyomásuk, akik sok növényi fehérjét (szóját, hüvelyeseket vagy olajos magvakat) esznek. A szója növényi ösztrogént tartalmaz, melyek a kutatók szerint csökkentik a vérnyomást, de a túlsúly is csökken a növényi táplálékok rendszeres fogyasztásával, és az elhízás az egyik fő vérnyomásnövelő faktor.

Zsírszegény tejtermékek

A tejtermékek magas kalcium-, kálium- és magnéziumtartalma bizonyítottan csökkenti a vérnyomást, mert e három elem rugalmasabbá teszi az érfalakat, és javítja a keringést. Akik sok sovány joghurtot, sajtot, tejet fogyasztanak, azoknak alacsonyabb a szisztolés vérnyomásuk, és nem fenyegeti őket a hipertenzió.

Étrend-kiegészítők

Magnézium, kalcium: a magnézium rugalmassá teszi az ereket, és szabályozza a vérnyomást. Ha értendünkből nem tudjuk a megfelelő mennyiséget biztosítani szervezetünk számára, érdemes étrend-kiegészítőkből pótolni a hiányt a kalcium ugyancsak jótékony hatású, válasszunk kalciumot és magnéziumot kombinált forrásban tartalmazó készítményt.

Omega-3 zsírsavak: egyes kutatások azt jelzik, hogy a zsíros húsú halakban (lazac, makréla, tonhal) található omega-3 zsírsavak csökkentik a magas vérnyomást. De a kutatók azt nem javasolják, hogy a magas vérnyomásra halolaj-kapszulákat szedjünk, inkább ezek kombinált fogyasztása, táplálkozás- és életmódbeli váltás a hosszú távú megoldás.

Szívvédő lenmag

Szórjunk 2 evőkanál őrölt lenmagot a reggelinkre, ebédünkre vagy a vacsoránkra, így csökkenthetjük a vérnyomás szisztolés értékét.

Tea mindennap:

Ausztrál kutatók kimutatták, hogy egy csésze tea szisztolés vérnyomást 2 Hgmm-rel, a diasztolést 1 Hgmm-rel csökkentheti. Igyunk naponta 4 csészével.

Fokhagyma

Napi egy adag fokhagymapor, kivonat vagy maga a növény fogyasztása jelentősen csökkenti a szisztolés vérnyomást. Egyeseknél ugyanolyan mértékű javulást tapasztaltak, mint a megfelelő gyógyszerek szedése esetén. Általánosságban azt mondhatjuk, minél magasabb a kiindulási vérnyomás, annál jelentősebb csökkenést idéz elő a fokhagyma. Természetesen a leghatékonyabb a friss fokhagyma, de bármilyen formában vagy feldolgozva is jelentősen csökkenti a vérnyomást.

Jó, ha tudod

Nátrium: a magas vérnyomást jelentősen csökkenthetjük, ha kevesebb nátriumot fogyasztunk (a konyhasó egyik alkotóeleme). A fő problémát nem a megsózott levesünk jelenti, hanem a gyárilag feldolgozott készételek, szalámik, előpanírozott termékek jelentik. A nátriumbevitel csökkentésének egyik leghatékonyabb módja, ha az ilyen élelmiszereket csak nagyon ritkán fogyasztjuk, vagy teljesen kiiktatjuk táplálkozásunkból.

Alkohol: a vérnyomásra gyakorolt hatása az elfogyasztott mennyiségtől függ. Az alkalmankénti, mértékletes iszogatást általában még egészségesnek is tartják, mert növeli a HDL (jó koleszterin) szintet, és csökkenti a vérrögképződésre való hajlamot. A mértéktelen iszogatás azonban 69%-kal növeli a stroke kockázatát!

Kávé, koffein: a reggeli feketével nem árt az óvatosság, mert miközben antioxidánsainak köszönhetően csökkenti a szívbetegség és a rák kockázatát, emeli a vérnyomást.

Dohányzás: a beszívott nikotin hatására szűkülnek a vérerek, ami azonnal a vérnyomás emelkedésével jár!

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...