Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Megfázás és influenza

Megfázás és influenza

Bármilyen furcsa, igazából a náthát semmilyen gyógyszer nem mulasztja el, csupán a kínzó tüneteket enyhíthetjük. A baktériumok ellen hatékony antibiotikumok semmit nem érnek a náthát, megfázást okozó vírusok ellen. Márpedig a megfázást 79%-ban vírusok okozzák. A piruláknál, kapszuláknál sokkal többet érnek ilyenkor a jól bevált étrendi és természetes praktikák, pl. egy jó forró húsleves.

 

Gyógyhatású táplálékok

Víz, koffeinmentes tea, gyümölcslé

A meghűlést és az influenzát okozó vírusok a torok és az orr kiszáradt nyálkahártyáján telepszenek meg. Ha egész nap sok folyadékot iszunk, serkenthetjük a váladéktermelődést, és az orrunkon át távozó váladékkal megszabadulunk a kórokozóktól is. Ez nemcsak a megelőzésben, hanem a már kialakul náthánál is segít. Ízesítsük vizünket egy kifacsart narancs levével, így még a vitaminpótlásról is gondoskodhatunk.
Ha fáj a torkunk, sokat segít, ha meleg vizet kortyolgatunk, amibe mézet és citromot teszünk. A méz bevonja a torok felületét, a citromlé összehúzza a torok nyálkahártyáját, így pusztítja a vírusokat. A mézet és a citromot természetesen a teához is adhatjuk. A meleg sós vizes öblögetés egyébként régi, bevált gyógymód torokfájás ellen, mert kimossa a torokból ez elpusztult fehérvérsejteket, és javítja a torok vérellátását – ez utóbbi nélkülözhetetlen a fertőzések legyőzéséhez. A sós víz az orrot ugyancsak hatékonyan tisztítja: óvatosan spricceljünk először az egyik orrlyukba, majd a másikba.

Húsleves

A forró húsleves felmelegíti az orr és a torok belsejét, ezáltal mostoha körülményeket teremt a hűvös, száraz klímát kedvelő kórokozóknak. Akárcsak egy forró gőzfürdő, fellazítja a letapadt, sűrű, nyálkát, amit így könnyebb kifújni. Ezenfelül semlegesíti a neutrofil fehérvérsejteket, amelyek nátha esetén óriási számban termelődnek, felgyülemlésük gyulladást okoz, ami fokozza a nyákképződést. Ez magyarázza az orrdugulást.
Jó hír a vegetáriánusoknak, hogy a kutatók szerint a zöldségleves ugyanolyan hatékonyan semlegesíti a neutrofil fehérvérsejteket, mint a csirkehúsleves.

Fokhagyma

A fokhagyma allicin tartalma vírus-, baktérium és gombaölő hatású, fogyasszunk minél többet náthaszezonban. Hajmeresztő ötletnek tűnhet, de egyre több anyuka esküszik rá: ha a gyerek nem akarja megenni a fokhagymát (nem meglepő) zúzzuk össze és tegyük a zoknijába. Szaladgálás közben a hatóanyagok a bőrén át felszívódnak és kifejtik hatásukat!

 

 

Fűszerek, ételízesítők

A hagyományos indiai orvoslás, az ajurvéda szerint a fahéjjal, korianderre és a gyömbérrel kezelt lázas betegnél izzadást lehet előidézni, ami segíti a gyógyulást. Az orrdugulás egyik leghatékonyabb ellenszere, ha ételeinket jól megszórjuk csípős paprikával, borssal, csilivel vagy tormát, esetleg wasabit teszünk rá. Ezek a fűszerek összehúzzák a torok és az orr vérereit, így átmenetileg enyhítik az orrdugulást.
Tipp: egy csészényi forró vízbe tegyünk fél kiskanálnyi finomra őrölt koriandert és fahéjat, valamint negyed kiskanál finomra őrölt gyömbért, jól keverjük össze, hagyjuk ázni 10 percig, majd igyuk meg.

Étrend-kiegészítők

C-vitamin: betegség esetén a szervezet C-vitamin szükséglete megnő. A C-vitamin antihisztaminként és gyulladásgátlóként hat, így az orrfolyás hatékony ellenszere. Támogatja a szervezet védelmi funkcióit is.

Cink: az immunrendszer számára a cink az egyik legfontosabb ásványi anyag. Ha a nyálkahártyák közvetlenül érintkezésbe kerülnek vele, akkor a legmakacsabb nátha időtartama is lerövidülhet – nem csoda, ha ma a cinktartalmú cukorkák a legkeresettebb megfázás elleni készítmények.

Fokhagyma kapszula: aki nem tud nyers fokhagymát enni, annak rendelkezésére állnak fokhagymakapszulák, melynek ugyanolyan hatásosak.

E-vitamin: az E-vitamin szedésével megelőzhető a megfázás.

Jó, ha tudod

Koffein, alkohol: megfázás alatt kávét, alkoholt és koffeintartalmú teát ne fogyasszunk, mert vízelvonó hatásúak.

Cukrozott ételek: a cukros táplálékoktól a fehérvérsejtek ellustulnak, így rosszabb hatásfokkal tudnak csak fellépni a vírusokkal szemben.
A nátha, torokgyulladás gyógyítása vitaminokkal:

Köhögés:

Tünetek: Száraz, ziháló, ugató hangú köhögés, váladékkal vagy anélkül, mellkasfájdalom, láz.

Okok: vírusfertőzésre reakcióként képződő váladék.

Hogyan segít a vitamin?

A köhögés valójában hasznos öngyógyító folyamat. Egy heves köhögés rohamnál a vírusok és baktériumok tömegesen lökődnek ki - akár 800 kilométeres óránkénti sebességgel is. A kezelés: a beteg legyen melegen, pihenjen és igyon sok folyadékot. Orvost kell hívni, ha a köhögés vérzéssel vagy nagy lázzal jár, vagy ha egy hétnél tovább tart. A legjobban A- és C - vitaminnal előzhetjük meg, mert ezek erősítik az immunvédekezést és ellenállóbbá teszik a nyálkahártyákat a baktériumokkal és vírusokkal szemben.

Mit tegyünk?
A nedves, hideg őszi hónapok előtt tartsunk -3 hetes csukamájolaj - kúrát. Együnk sok friss gyümölcsöt, salátát és főzeléket.

 

Megfázás:

Tünetek: torokgyulladás, rekedtség, hőemelkedés vagy láz, köhögés, nátha, végtagfájás, elesettség.
Okok: a vírusok megtámadják az immunrendszert, amelyet legyöngített a lehűlés (nedvesség, hideg, huzat stb.).

Hogyan segít a vitamin?

Megelőzésre legjobb a C - vitamin, amelynek a molekulái tömegesen behatolnak a fehérvérsejtek ("immunkatonák") belsejébe és átalakítják őket mindenfajta vírus és baktérium elleni legyőzhetetlen harcosokká. Eközben a bioflavonoidok tízszeresére növelik a C - vitamin hatását. Az A - vitaminnak különleges immunhatása van a nyálkahártyánkban (például a sűrűn érintett torok-, orr- és garatnyálkahártyákban).

Mit tegyük?

Napi egy frissen facsart citrom leve elég a C – vitamin - utánpótlásaként. Az A - vitamin - szükséglet fedezésére együnk napjában egyszer zöld levelű főzeléket (paraj, brokkoli), salátát és sárgarépát, vagy más sárga, vörös vagy zöld főzelékfélét. Ha teles erővel kitört rajtunk a betegség, már a vitaminok sem képesek egykettőre meggyógyítani bennünket. Egy közönséges megfázás 3 - 5 nap alatt magától lezajlik. Orvoshoz akkor kell fordulni, ha a gyermeknek erősen felszökik, és nem akar alábbszállni a láza, és ha fejfájás jelentkezik.

Nátha:

Tünetek: Hurutos orr, könnyező szem, tüsszögési kényszer, elesettség, néha hőemelkedés.

Okok: Vírusos cseppfertőzés.

Hogyan segít a vitamin?

Az orr és a garat meleg, nyirkos világában a vírusok a mennyországban érzik magukat és robbanásszerűen szaporodni kezdenek. Sokat nem tehetünk ellenük, a legjobb, ha engedjük, hogy kitombolják magukat. Jót tesz a meleg, a nyugalom és az izzadás (a vírusok nem szeretik a hőséget!), és a meleg fürdő. Az inhalálás is enyhítheti a tüneteket. A C - vitaminnak megelőző hatása van (éppen nyirkos, hideg hónapokban álljon előttünk mindig púpozott gyümölcsöstál!). A vitamin a családtagokat is óvja a fertőzéstől.
Mit tegyünk?

Igyunk sokat (gyümölcs- és zöldségleveket, gyógyteákat stb.), hogy pótoljuk a folyadékveszteséget. Hasznos dolog a levegőpárologtató. Kevésbé ajánlatos az orr-spray használata, mert az az érzékeny orrnyálkahártya kiszáradását okozhatja.

Torokfájás:

Tünetek: égető "szúró" fájdalom a torokban, összeszoruló vagy száraz, "kaparó" torok, nyelési nehézségek.

Okok: vírus okozta torok- és garatgyulladás.

Hogyan segít a vitamin? Az A - és a C - vitaminnak erős vírusellenes hatása van, gyakorlatilag minden vírusfertőzést elháríthatnak. Az A - vitamin ráadásul közvetlenül hat a torok nyálkahártyájára, a C - vitamin fokozza a fehérjesejtek, a mi "immunkatonáink" ütőerejét.
Ha teljes erejével kitört rajtunk a torokgyulladás, akkor persze már nem lehet vitaminokkal és más tápanyagokkal kigyógyítani.

Mit tegyünk?

Előzzük meg a torokfájást sok friss gyümölccsel, és a nyirkos, hideg őszi és téli hónapokban a sok A - vitamint tartalmazó csukamájolajjal is. Ha már kialakult a torokgyulladás, igyunk bőven hígított zöldséglevet, könnyű leveseket, gyógyteát. Pihenjünk sokat. A meleg (de még a láz is) gyorsítja a gyógyulást. A vírusok a magasabb hőmérsékleten gyorsan elpusztulnak, ezért van a láznak természetes segítő szerepe.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...