Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Menstruációs problémák PMS

Menstruációs problémák, PMS

A PMS (premenstruációs szindróma) sok nő életét (és a körülöttük lévőkét) keseríti meg hónapról hónapra. Az ovulációt követően (nagyjából a havi ciklus felénél) megnő a progeszteron nevű hormon mennyisége, mely előkészíti a méh belső falát a megtermékenyített petesejt részére. Ha a megtermékenyítés elmarad, a pete nem ágyazódik be, a progeszteron és az ösztrogén szintje egyaránt lesüllyed. Ebben az időszakban tapasztaljuk a PMS zavaró tüneteit: ingerlékenység, emlőérzékenység, fejfájás, puffadás, depresszió, hasi görcsök stb. ugyanakkor van, akinél a menstruáció elején lépnek fel a heves tünetek, mint pl. heves fájdalommal kísért erős vérzés.

 

A nem szteroid gyulladáscsökkentők sokszor hatásosak, de sokat segíthetünk a helyzeten táplálkozásunk megváltoztatásával is. Ennek az az oka, hogy egyes élelmiszerek megváltoztatják hormonháztartásunkat, segítenek azt egyensúlyban tartani, hangulatjavító hatásúak és csökkentik a folyadék-visszatartásból eredő puffadást.

Gyógyhatású táplálékok

Tejtermékek

A tejtermékek jelentős kalcium és D-vitamin tartalommal bírnak, ezek az anyagok segítik mérsékelni a kellemetlen tüneteket. a D-vitamin elősegíti a kalcium felszívódását, valószínűleg az idegrendszerre és az ösztrogénszintre is hat, de ennek mechanizmusa még nem tisztázott.

 

Paraj, szója

A paraj, a szója és a szemes termények (teljes kiőrlésű liszt, hajdina, kukoricaliszt stb.) tele vannak magnéziummal, mely nélkülözhetetlen a dopamin termelődéséhez, mely egy hangulatjavító hormon, a vese és a mellékvese működésének kiegyenlítésével minimálisra csökkenti a folyadék-visszatartást.

Diófélék, magvak, búzacsíra

Mandula, napraforgó mogyoró fogyasztása nagyon fontos azok számára, akik rendszeresen szenvednek a PMS tüneteitől, mert magas E-vitamin tartalmuk.

Kagyló, marhahús, szójabab

A nagyon erős menstruációs vérzés oka gyakran az, hogy nincs elég vas a szervezetben. Kevesebb menstruáció előtti panaszuk van a zsírszegény vegetáriánus étrendet követő nőknek, mint a húsevőknek, ám erős havivérzés esetén fokozni kell a vasbevitelt. Együnk sok vasban gazdag táplálékot: hüvelyesek, paraj, tofu stb.

Tofu, szója, lenmag

Érdemes zöldszóját (edámot) nassolni, vagy a levesekhez, salátákhoz adagolni, mert enyhíti a havivérzéssel járó problémákat. A szója és a lenmag fitoösztrogéneket tartalmaz (növényi hormon) melyek elősegítik a hormonháztartás egyensúlyának megőrzését a menstruáció alatt.

Étrend-kiegészítők

Kalcium és a D-vitamin: a nők többségén segít a naponta szedett kalcium étrend-kiegészítő.

Magnézium: számos vizsgálat arról számol be, hogy a magnézium segít a PMS-ben szenvedőkön. A szervezet legkönnyebben a magnézium-kloridot és a magnézium-laktátot tudja fölvenni.

Jó, ha tudod

Koffein, alkohol: a koffein serkentőszer lévén kedélyhullámzást okozhat, az alkohol hatására a hasi görcsök hosszabb ideig elhúzódhatnak és súlyosabbak lehetnek.

 

 

Cukor, zsír: a cukros élelmiszerek a vércukorszint hirtelen megemelkedését, majd süllyedését idézik elő, ez hangulatváltozást és energiaszintbeli változást von maga után. Az édességet helyettesítsük friss vagy aszalt gyümölcsökkel, rosttartalmuk lassítja az emésztést, így egyenletes vércukorszintet biztosít.
A zsíros húsok és sajtok telítettzsírsav-tartalmú zsiradékai serkentik bizonyos hormonok termelődését a méhben, melyek fokozott izomösszehúzódásokat, görcsöket okoznak.

Só: a túl sok só folyadék-visszatartás eredményez, ami fokozza a haspuffadást és a mellérzékenységet. Érdemes vigyázni a rejtett sóval is, ugyanis rengeteget tartalmaznak bizonyos előre gyártott élelmiszerek, pl. levesporok, felvágottak, kolbász, chipsek, ételízesítők. Sok sót tartalmaz pl. a ketchup, mártások, szószok. Láthatjuk, hogy ha otthon nem sózzuk túl az ételeinket, akkor is nagy az esély rá, hogy túl sok sót fogyasztunk. Vásárláskor ellenőrizzük az élelmiszerek csomagolásán, mennyi nátriumot tartalmaznak. A nátrium napi bevitele ne haladja meg a 2300 mg-ot (ez kb. egy kiskanálnyi konyhasó mennyisége).

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...