A kutatók ma sem tudják igazán mi váltja ki a migrént. Szinte bármi okozhatja, a stressztől kezdve, az időjárás változásain át az erős szagokig. De kiválthatja alváshiány vagy egyes élelmiszerek és italok. A migrén a nőknél összefüggést mutat az ösztrogénszint ingadozásaival (gyakran egybeesik a menstruációval), ami megmagyarázza, hogy miért szenved háromszor annyi nő ettől a problémától, mint férfi, és hogy miért tűnik el szinte minden esetben a migrén a terhesség alatt illetve a változókorban.
Sokszor a táplálékok szelektálása is sokat segíthet.
Gyógyhatású táplálékok
Zsíros húsú halak
A lazac, makréla, hering, pisztráng két omega-3 zsírsav bőséges forrásai, melyek egy amerikai vizsgálat szerint csökkentik a migrén kialakulásának gyakoriságát.
Gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek
Ezeknek a táplálékoknak a fogyasztása főleg azok számára nagy segítség, akiknél a migrén a menstruáció ideje alatt szokott jelentkezni, amit az ösztrogénszint hirtelen csökkenése idézhet elő. Minél magasabb a női nemi hormon kiindulási szintje, annál mélyebbre zuhan a menstruáció idején. A felsorolt táplálékok élelmirost-tartalma a fölös mennyiségű ösztrogént is eltávolítják a szervezetből, így nem kerül vissza a véráramba. Ráadásul a hüvelyesek növényi ösztrogént is tartalmaznak, melyek tompítják a természetes körülmények között termelődő női nemi hormon által okozott problémákat.
Kávé
A koffein egyeseknél fejfájást vált ki, másoknál viszont enyhíti a fájdalmat. A koffein hatékonyan szűkíti a kitágult agyi ereket, az acetaminophen és az aszpirin mellet ez a fő hatóanyaga bizonyos szabadforgalmú migrénre szedhető gyógyszereknek.
Gyömbér
A gyömbér egyes vegyületei a prosztaglandinoknak nevezett gyulladáskeltő anyagok blokkolásával hatnak a migrénre. De ha valakinél mégsem válik be fejfájás ellen, a migrén hatására kialakuló hányingert biztosan elmulasztja.
A tünetek jelentkezésekor keverjünk néhány kiskanálnyi gyömbérport egypohárnyi vízhez, igyuk meg, majd 1-2 óra múlva ismét ihatunk egy pohárral. Az is használhat, ha gyömbéres süteményt vagy édességet eszünk, vagy aszalt, netán friss gyömbért rágcsálunk.
Hüvelyesek, levélzöldségek
Ezek a növények rengeteg magnéziumot tartalmaznak, melynek hiánya a kutatók szerint hajlamosít a migrénre. A pörkölt tökmag a magnézium egyik legfőbb forrása, érdemes gyakran fogyasztani belőle.
Étrend-kiegészítők
Magnézium: sokan úgy érzik, hogy a migrént a stressz váltja ki. Ennek nagy valószínűséggel a magnéziumhiány az oka. A krónikus stressz kimeríti a szervezet magnéziumraktárát, és ez érgörcshöz vezethet.
Riboflavin: egy nemrégiben végzett németországi vizsgálat eredménye szerint a felére csökkent a migrén gyakorisága azoknál, akik egy fél éven át riboflavint szedtek.
Omega-3 zsírsavak: aki nem szereti a halat vagy keveset fogyaszt belőle, a hiányzó olega-3 zsírsavakat táplálékkiegészítőkből is pótolhatja.
Q-10 koenzim: a riboflavinhoz hasonlóan ez a vegyület is fokozza a sejtek energiatermelését, és sokat segíthet a görcsök kialakulásának megelőzésében.
Jó, ha tudod
Migrént okozó élelmiszerek:
Manapság a szakemberek már nem olyan biztosak abban, hogy egy-egy élelmiszer a felelős a migrénért. Valószínűbb, hogy egyes ennivalók csak akkor okoznak problémát, ha egyéb tényezők (stressz, alváshiány, hormonszintingadozások) is jelen vannak. Leggyakoribb kiváltó élelmiszerek: vörösbor, sajt, húskészítmények, tejtermékek, csokoládé, citrusfélék, búza, valamint egyes élelmiszer-adalékok, mint pl. nátrium-glutamát és egyes édesítők. A táplálkozási napló vezetésével azonosíthatjuk legkönnyebben, hogy van-e a migrénnek étrendi oka. A roham elmúltával próbáljuk meg felidézni, mit ettünk az elmúlt 12 órában. Ha valamilyen szabályszerűséget észlelünk, a gyanús élelmiszert iktassuk ki 2 hétre, majd újra kezdjük el fogyasztani, és figyeljük meg, mi történik.