Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Mosolyogni tessék!

Mosolyogni tessék!

 

A hindu és a kínai bölcsek szerint, aki nevet, az hosszú életet él. Stresszel teli világunkban bizony jót tesz egy kiadós, szívből jövő nevetés. Elég, ha a munkahelyén valaki elneveti magát, az átragad a másik emberre. A humor a legjobb kolléga.

 

„A nevetés beszéd szavak nélkül”, tartja egy ókori kínai mondás. Sokféle nevetés létezik, ami valóban szavak nélkül is más-más jelentést hordoz. Lehet csöndes, hangos, kárörvendő, vidám, udvarias, bágyadt, erőltetett…, de az biztos, hogy mindig üzenetet hordoz a másik ember számára. Már a csecsemő is képes mosolyogni, a nagyobbak viháncolnak, a kamaszok vihognak, vagy röhögnek.
Mindenki úgy mosolyog, ahogy tud. A nevetés egyetemes szókincs, különböző kultúrákban jelenthet mást, de általában megértjük, anélkül, hogy tanultuk volna. Keleten szemérmesek az emberek, nevetés közben is eltakarják a szájukat. Régen a japán nők feketére festették a fogaikat, hogy ne látsszanak, amikor mosolyognak.
A nevetés gyógyhatása közismert. Már az ókorban is tanácsolták, hogy nevessenek az emberek, mert az jó az emésztésnek, frissíti az embert, hiszen a vér ilyenkor oxigénnel telik meg. Nevetés hatására az agyban olyan vegyületek szabadulnak fel, amelyek csökkentik a fájdalomérzetet. Az öröm gyógyít. Napóleon sebésze megfigyelte, hogy a győztes katonák sebei gyorsabban gyógyulnak, mint a veszteseké.
Sok kutatás bebizonyította, hogy a nevetés serkenti az életműködést, segíti az emésztést, a cukorbetegek jobban föl tudják dolgozni a cukrot, ha az étkezés alatt nevetnek. Japán kutatók cukorbetegekkel komédiát nézettek evés közben, s el kell ismerni, hogy a vércukorszint kevésbé emelkedett, mint azoknál, akik komoly, monoton előadást hallgattak. A fájdalomtűrő képesség az öröm hatására módosul, javítja az egészséget. Talán hihetetlen, hogy az operáció után gyorsabban gyógyultak be azoknak a sebei, akik nevettek.

Összegezhetjük, hogy a nevetés a legjobb gyógyszer, javítja a légzést, csillapítja a fájdalmat, oldja a feszültséget, csökkenti a stressz ártalmait, erősíti az immunrendszert, kitűnő prevenciós eszköz – mindenféle káros mellékhatás nélkül.
Ma már a világon szinte mindenütt, így hazánkban is találhatók hahotaklubok, ahol a résztvevők az ok és feltétel nélküli nevetésnek ezt a társas változatát közösen, együtt gyakorolják, terjesztve általa a nevetés kellemes szellemét. Ezeken az összejöveteleken nem egymáson nevetnek, hanem egymással, és nem mások rovására, hanem mindenki hasznára.
A nevetést nem kell külön megtanulni, éppen ezért a hahotaklub foglalkozásain korhatár nélkül bárki részt vehet, aki kedvet érez hozzá. A nevetés félig-meddig önműködő élettani folyamat, általános emberi készség, közös kincs, része minden kultúrkörnek. Különlegessége, hogy minél többet adunk belőle másoknak, annál több marad nekünk.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...