Serdülőkorban beindul az androgéneknek nevezett férfi nemi hormon termelődése (a nők szervezetében is van belőlük), aminek hatására több faggyú és szaru termelődik. Az előbbi védi a bőrt a kiszáradás ellen, a szaru a testszőrzet alapanyaga. Ha valamelyikből túl sokat termel a szervezet és eltömik a szőrtüszőket, pattanás keletkezik.
Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó élelmiszerek nagyobb mennyiségben való fogyasztása előnyösen befolyásolja bőrünk állapotát.
Gyógyhatású táplálékok
Sárgarépa, sárgadinnye, paprika
A narancssárga és a piros gyümölcsökben lévő béta-karotin A-vitaminná alakul, mely a szelén bőrvédő hatását segíti.
Paradió vagy pekándió (Carya illinoensis)
Nagyon magas a szeléntartalma, sok antioxidáns anyagot is tartalmaz, melyek védik a sejteket a gyulladás okozta károsodástól. A szelén különösen hatékony, ha A- és E-vitaminnal együtt kerül a szervezetbe, ezért a paradió mellé együnk paprikát vagy mandulát.
Hüvelyesek, hal, szárnyas hús
A kutatók szerint a cink gátolja a pattanások keletkezését, és valószínűleg szabályozza a férfi nemi hormonok termelődését, valamint elősegíti az A-vitamin felszívódását.
Lazac, lenmag
Számos bőrgyógyász véleménye szerint az Omega-3 zsírsavak is gátolják a pattanások kialakulást (gyulladásgátló hatásuk révén). Együnk minél több lazacot, szardíniát, lenmagot és dióféléket.
Mandula, tojás, levélzöldségek
Az antioxidán hatású E-vitamin elősegíti a pattanások utáni hegek gyógyulását. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért olyan élelmiszerekkel fogyasszuk, melyek tartalmaznak némi zsiradékot is. Pl. a parajsalátát öntözzük meg egy kevés olívaolajjal.
Narancs, dinnye, paradicsom
A bioflavonoidok, melyek általában valamilyen C-vitamin forrásból származnak, természetes gyulladásgátló hatásúak, erősítik a C-vitamin bőrregeneráló hatását.
Étrend-kiegészítők
Multivitaminok, ásványi anyagok: számos ásványi anyaggal együtt az E-vitamin és a szelén is nagyon fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásának megelőzésében. A multivitaminokban ezek a vegyületek együttesen vannak jelen.
Króm: egyes adatok szerint az akné kialakulása összefügghet a csökkent inzulinérzékenységgel, márpedig a króm javítja az inzulin felhasználását.
Jó, ha tudod
Jódozott só és a jód egyéb forrásai: Több jel mutat arra, hogy a jódozott sótól a pattanások kiújulnak. Figyeljük, hogy a megvásárolt termékek mennyi nátriumot (sót) tartalmaznak, és azt is, hogy mennyi sót szórunk ételeinkre. Érdemes tengeri sót használni, melyben kevesebb a jód.
Feldolgozott élelmiszerek: kevesebb sima lisztből készült terméket együnk, és korlátozzuk a cukorfogyasztást is. Ezek hatására a vércukorszint és az inzulin hirtelen megemelkedik, ami feltehetően hozzájárul az aknéhoz.