Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Pattanások

Pattanások

 

 

Serdülőkorban beindul az androgéneknek nevezett férfi nemi hormon termelődése (a nők szervezetében is van belőlük), aminek hatására több faggyú és szaru termelődik. Az előbbi védi a bőrt a kiszáradás ellen, a szaru a testszőrzet alapanyaga. Ha valamelyikből túl sokat termel a szervezet és eltömik a szőrtüszőket, pattanás keletkezik.
Gyulladáscsökkentő anyagokat tartalmazó élelmiszerek nagyobb mennyiségben való fogyasztása előnyösen befolyásolja bőrünk állapotát.

 

Gyógyhatású táplálékok

Sárgarépa, sárgadinnye, paprika

A narancssárga és a piros gyümölcsökben lévő béta-karotin A-vitaminná alakul, mely a szelén bőrvédő hatását segíti.

Paradió vagy pekándió (Carya illinoensis)

Nagyon magas a szeléntartalma, sok antioxidáns anyagot is tartalmaz, melyek védik a sejteket a gyulladás okozta károsodástól. A szelén különösen hatékony, ha A- és E-vitaminnal együtt kerül a szervezetbe, ezért a paradió mellé együnk paprikát vagy mandulát.

Hüvelyesek, hal, szárnyas hús

A kutatók szerint a cink gátolja a pattanások keletkezését, és valószínűleg szabályozza a férfi nemi hormonok termelődését, valamint elősegíti az A-vitamin felszívódását.

Lazac, lenmag

Számos bőrgyógyász véleménye szerint az Omega-3 zsírsavak is gátolják a pattanások kialakulást (gyulladásgátló hatásuk révén). Együnk minél több lazacot, szardíniát, lenmagot és dióféléket.

Mandula, tojás, levélzöldségek

Az antioxidán hatású E-vitamin elősegíti a pattanások utáni hegek gyógyulását. Az E-vitamin zsírban oldódó vitamin, ezért olyan élelmiszerekkel fogyasszuk, melyek tartalmaznak némi zsiradékot is. Pl. a parajsalátát öntözzük meg egy kevés olívaolajjal.

Narancs, dinnye, paradicsom

A bioflavonoidok, melyek általában valamilyen C-vitamin forrásból származnak, természetes gyulladásgátló hatásúak, erősítik a C-vitamin bőrregeneráló hatását.

Étrend-kiegészítők

Multivitaminok, ásványi anyagok: számos ásványi anyaggal együtt az E-vitamin és a szelén is nagyon fontos szerepet játszik a pattanások kialakulásának megelőzésében. A multivitaminokban ezek a vegyületek együttesen vannak jelen.

Króm: egyes adatok szerint az akné kialakulása összefügghet a csökkent inzulinérzékenységgel, márpedig a króm javítja az inzulin felhasználását.

Jó, ha tudod

Jódozott só és a jód egyéb forrásai: Több jel mutat arra, hogy a jódozott sótól a pattanások kiújulnak. Figyeljük, hogy a megvásárolt termékek mennyi nátriumot (sót) tartalmaznak, és azt is, hogy mennyi sót szórunk ételeinkre. Érdemes tengeri sót használni, melyben kevesebb a jód.

Feldolgozott élelmiszerek: kevesebb sima lisztből készült terméket együnk, és korlátozzuk a cukorfogyasztást is. Ezek hatására a vércukorszint és az inzulin hirtelen megemelkedik, ami feltehetően hozzájárul az aknéhoz.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...