Az egészséges emberi bőr felső rétege havonta cserélődik. De a pikkelysömörben szenvedő betegeknél az új hámsejtek termelődése olyannyira felgyorsul, hogy a régi sejteknek nincs idejük lehámlani, így egymásra halmozódnak. A plakkok leggyakrabban a könyökön, térden és a hajas fejbőrön jelennek meg. Fontos, hogy asztalunkra olyan táplálékok kerüljenek, melyek gyulladáscsökkentő és a bőr egészségét védő vegyületeket tartalmaznak.
Gyógyhatású élelmiszerek
Paradicsom, sárgarépa, spenót
A béta-karotin a szervezetben A-vitaminná alakul át, amely nélkülözhetetlen a bőr egészségének megőrzésében. Fogyasszunk sok tökmagot, édesburgonyát, sütőtököt, sárgadinnyét melyek az A-vitamin bőséges forrásai.
Lazac és más zsíros húsú halak
Az omega-3 zsírsavak belülről táplálják a bőrt és csökkentik a pikkelysömör okozta panaszokat.
Kurkuma
A kurkuma is gyulladáscsökkentő hatással bír, enyhíti a bőrpanaszokat.
Citromlé
A gyenge savak, mint pl. a citromlével dúsított víz bonyolult vegyi folyamatok eredményeképpen megfelelő környezetet teremtenek azon hasznos bélbaktériumok számára, melyek enyhítik az immunrendszer túlterheltségét. Ezek a savak más vegyi folyamatok révén az autoimmun betegségek ellen is hatékonyak lehetnek. Megjegyzendő, hogy egyeseknél éppen a citrusfélékre való túlzott immunreakció eredményeképpen alakul ki a pikkelysömör.
Étrend-kiegészítők
Multivitaminok, ásványi anyagok: a szelén és a D-vitamin együttes bevitele jelentősen csökkenti a pikkelysömör okozta bőrproblémákat. Szelént egymagában ne fogyasszunk, csak komplex formában, mert nagy dózisban káros hatású lehet.
Omega-3 zsírsav: egyre több kutatás számol be arról, hogy az omega-3 zsírsav kedvezően hat a bőrre.
Jó, ha tudod
Sima lisztből készült pékáruk, tésztafélék: sokan tapasztalják a gluténtartalmú élelmiszerek fogyasztása után a tünetek rosszabbodását. Iktassuk ki 2-3 hétre ezeket az élelmiszereket és figyeljük meg, van-e javulás.
Vörös húsok: gyulladáskeltő zsírsavakat tartalmaznak, ezért heves bőrreakciót váltanak ki.