A legújabb vélekedések szerint helyesebb margarint fogyasztani, mint vajat. Ez részben igaz, mert az állati eredetű zsiradékok nagyon sok telített zsírsavat tartalmaznak, melyek növelik a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatát.
És megemelik a koleszterinszintet. A margarin ilyen formában valóban nem tartalmaz telített zsírsavakat, hiszen növényi olaj képezi az alapját. A „light” margarinok 40% olajból és 60% vízből állnak – de ahhoz, hogy két folyékony összetevőből mégis kenhető margarint kapjunk, az olaj szabad vegyértékeihez hidrogénatomokat adnak (ez az ún. hidrogénezés lényege). Ezáltal a növényi olajban található telítetlen zsírsavak telítetté válnak, így a margarin is szilárd halmazállapotúvá alakul. Ehhez a mesterségesen létrehozott telített zsírsavhoz hozzáadnak még egy kis stabilizátort, állományjavítót, színezéket, mesterséges aromát, és a hangzatosabb reklám kedvéért még egy kis omega3 zsírsavat és vitamint is tesznek bele. Tudni kell, hogy a mesterséges úton előállított telített zsírsavak. az úgynevezett transz-zsírsavak – ugyanolyan károsak, mint az egyéb telített zsírsavak: hosszú távon, nagy mennyiségben fogyasztva mérgező és rákkeltő hatásúak!