Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Fekete bodza

A 6-8 m magasságot is elérő bodzát tetszés szerinti magasságban metsszük el, így megkönnyíthetjük a betakarítást. A bogyókat kézzel takarítjuk be teljesen éretten, a virágzatát bimbós állapotban szedjük. Nagy levelei keresztben átellenesek, a levélkék elliptikusak, fűrészes szélűek.

 

Apró, krémszínű virágai lapos bogernyőbe tömörülnek és édeskés, bódító illatot árasztanak. A virágot, leveleket és a termést hasznosítják.

Gyógyhatása: A bodzavirág elősegíti a hörgőváladék elfolyósodását. Nyugtató, vízhajtó és izzasztó hatású. Termésének enyhe hashajtó hatása van.

Felhasználása: A virágot vizelethajtóként és emésztést elősegítő szerként alkalmazzák. Influenzás betegségek kezelésében mint izzasztószer ajánlott. Külsőleg gégehurut, garat- és szájnyálkahártyagyulladás kezelésére alkalmazzák. Belsőleg a termés hashajtó hatású, továbbá reumás betegeken is segít. Kérgét a népi gyógyászatban féregűzőként ismerik.

Figyelmeztetés: A bodza nyers vagy nem eléggé érett termésének fogyasztása hányingert, hányást okozhat. Hő hatására a kedvezőtlen tüneteket okozó anyagok lebomlanak.

Alkalmazása belsőleg:

Túlsúly:

Teaforrázat: 1-2 kk virágot tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10 percig hagyja ázni. Napi adag: 5 csésze.

Influenza:

Teaforrázat: 3 g bodzavirágot 3 g hársfavirággal együtt tegyen 1 csésze forrásban lévő vízbe. Napi adag 6-8 csésze.

Kankalinos gyógytea meghűlésre:

20g bodzavirág
20g hársfavirág
20g kamillavirág
20g ökörfarkkóró-virág
20g kankalingyökér (Primuls vulgaris)
½ l víz
A gyógynövényeket összekeverjük és leforrázzuk. 10-20 percig állni hagyjuk, majd leszűrjük. Naponta többször, melegen fogyasszuk. Célszerű este egy csészével melegen meginni belőle.
Hatása: kiválóan alkalmas felső légúti betegségek, hurut, köhögés, rekedtség gyógyítására.
Reuma:

Főzet: 2 maréknyi kérget tegyen 1 l forrásban lévő vízbe, és addig forralja, amíg a víz a felére nem csökken.

Alkalmazása külsőleg:

Gégehurut, garat- és nyálkahártya gyulladás

Főzet: 50 g virágot tegyen 1 l vízbe, 5 percig forralja, majd hagyja ázni mindaddig, amíg a főzet megfelelő hőmérsékletűvé válik. Gargarizáljon vagy öblögesse a száját naponta 4-6 alkalommal, étkezés után.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...