Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Fekete retek (Raphanus sativus var. nigra)

A fekete retek kétéves növény, gyökere - maga a répatest - karógyökér, amely kívül fekete, belül fehér. Fürtökbe tömörülő, négyszirmú virágai fehérek vagy rózsaszínek. Termése csőben végződő becőtermés.

A gyógyászatban a gyökeret hasznosítják, melyet ősszel szednek fel, amikor a növény tápértéke és hatóanyag-tartalma a legmagasabb. A feket retek illóolaja gazdag kéntartalmú vegyületekben. Ezeknek köszönheti jellegzetes illatát és ízét. Tartalmaz még C- és B-vitaminokat, sok kalciumot és szénhidrátokat.

Gyógyhatása:

A fekete reteknek epekiválasztást fokozó gyógyhatása van. Görcsoldó hatása az epeutak simaizmaiban jelentkezik, ezért serkenti a bélmozgást, így hashajtó hatást fejt ki. Az illóolajban található rafaninnek köszönhetően baktériumölő  tulajdonsággal is rendelkezik.

SONY DSC

Figyelmeztetés:

A fekete retek megakadályozza az epekő kialakulását, de a már meglévő epekövek és az epevezeték elzáródása esetén nem ajánlott használni. Mellékhatásai is jelentkezhetnek: gyomornyálkahártya-izgalom, gyomorsavtúltengés, hasmenés. Illóolajainak kéntartalmú vegyületei ritka esetnben pajzsmirigy-gyulladást okozhatnak.

Alkalmazása belsőleg:

Epeürülés zavarai, székrekedés:

A friss gyökér leve: 1 evőkanálnyi levet oldjon fel 1 pohár vízben, naponta 3 alkalommal.

Köhögéscsillapításra:

A fekete retekből igen hatékony köhögéscsillapító lé készíthető. Vájja ki a retek belsejét, majd töltsön az üvegbe 2-3 teáskanál mézet. Kötőtűvel fúrja ki a retek alját, s egy pohárra állítva tegye a fűtőtest mellé. A kifolyt szirupból 1-2 óránként vegyen be egy evőkanállal.

Köhögés (hörghurut) elleni gyógyteák

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...