Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Fokhagyma (Allium sativum)

Kis termetű, lágy szárú évelő növény, keskeny, hosszú levelekkel. Lila, ernyőszerű virágzatát virágburoklevél veszi körbe. Hagymája több fiókhagymából áll, melyeket egy fehér hártya borít.

A fokhagyma fertőzésgátló tulajdonságára először Pasteur francia vegyész hívta fel a figyelmet. A pikáns fűszernövény több mint száz nem étkezési célú felhasználási módját tartják számon. Az egyiptomi piramisépítő munkások azért fogyasztották, hogy megőrizzék erőnlétüket és hogy megelőzzék a vérhasjárványt. Európában, mint pestis elleni szert használták. Mind a mai napig javallott köhögés, megfázás, magas vérnyomás, vagy a lábgombásodás ellenszereként. A világháború katonaorvosai sebfertőtlenítőként alkalmazták. Egyesek szerint vágyserkentőként is hatásos. Egy szó mint száz, a fokhagyma valóban csodaszer!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Gyógyhatása: a fokhagymában található hatóanyagok száma több százra becsülhető. Az egyik legjelentősebb az alliin nevű kénvegyület, amely allicinná alakul át, és tovább oxidálódik diallil-szulfiddá amikor a fokhagymát össztörjük vagy elrágjuk. A diallil-szulfidok az összetört, levegővel érintkező hagymából oxidáció útján keletkeznek. A kutatók szerint ennek a vegyületnek tulajdonítható a fokhagyma antibiotikus, valamint szív- és érrendszeri betegségeket megelőző hatása. A fokhagymát előszeretettel fogyasztó országokban bizonyítottan kevesebb a szívbetegségek előfordulási aránya. Az allicin és más vegyületek az aszpirinhez hasonlóan vérrögképződést gátló hatásúak. Egy vizsgálat során a vérlemezkék összetapadási készségét a részt vevő férfiaknál már napi 6 gerezd friss fokhagyma fogyasztása 10-58 %-kal mérsékelte.

A fokhagyma rendszeres fogyasztása csökkenti a koleszterinszintet. A magas koleszterinszint egyébként hozzájárul az érfalakon való zsíros lerakódások kialakulásához, ezáltal növeli a szívbetegségek kockázatát.

A fokhagyma értágító hatásának köszönhetően csökkenti a vérnyomást, és fokozza az artériák falának rugalmasságát. Ezen tulajdonságának köszönhetően az egész szervezet vérkeringését javítja.

Számos kutatás bebizonyította, hogy a fokhagyma gátolja a sejtburjánzást, ami a rákos megbetegedésekhez vezet, ezenkívül elpusztítja a már létrejött rákos sejteket is. Az allicin közvetlenül a daganat ellen hat más vegyületek segítségével. Közömbösíti a szabadgyököket, amelyek hozzájárulnak az öregedési folyamatokhoz, valamint rákos sejtelváltozásokat indítanak el. Gátolja a nitritek képződését, melyeket a gyomorrák kialakulásáért tesznek felelőssé.

A nyers, zúzott fokhagyma sokféle kórokozót képes elpusztítani, többek között a húgyúti gyulladást okozókat, a lábgombásodásért felelőseket, a fülfertőzés és a hüvelyi élesztőgombás fertőzés okozóját is. A laboratóriumi kísérletek még azt is bebizonyították, hogy olyan baktériumokat is képes elpusztítani, melyek ellen az antibiotikumok hatástalanok.

A fokhagyma a bélrendszeren keresztülhaladva megvédi a szervezetet a fekélyekért felelős Heliobacter pylori baktériumtól. Érdekes tény, hogy illóolajának belélegzése is segít amikor légúti fertőzésekben szenvedünk.

A friss fokhagyma allergia, különösen szénanátha esetén is segít, ugyanis kutatási eredmények igazolják, hogy bizonyos antioxidánsok többletbevitelével jelentős mértékben javul a szénanáthás betegek állapota.

A fokhagyma igen jelentős gombaölő hatással is bír, iráni kutatóknak egy vizsgálat során tiszta hagymakivonattal sikerült megállítaniuk a Candida albicans élesztőgomba osztódását (ez a gomba felelős a hüvely- és a szájpenészfertőzésekért). A tünetek fellépésekor érdemes elrágcsálni napi 2 gerezdet, de fel is apríthatjuk és rászórhatjuk szendvicsekre, salátákba, mártásokba vagy tésztaételekre.

Felhasználása:

Naponta 1-2 gerezd nyers vagy enyhén főtt fokhagyma elfogyasztása elegendő lehet a legtöbb gyógyító és megelőző hatás elérésére. De a főzés során nem tud allicin képződni, és mellette még jónéhány más fontos vegyület is megsemmisül. Zúzzuk össze, rágjuk szét vagy aprítsuk fel, hogy az alliin allicinná alakulhasson. De azok számára is van egy lehetőség, akik erős aromája miatt nem tudják a fokhagymát nyersen megenni: az Amerikai Rákkutató Intézet publikált egy tanulmányt, mely szerint ha a fokhagyma meghámozása és főzése között eltelik 15 perc, akkor olyan enzimfolyamatok mennek végbe, amelyek segítenek megőrizni a hő hatására máskülönben elvesző hatóanyagokat.

A fokhagyma erős aromája sokakat visszatart a fogyasztásától, de ha néhány szál petrezselymet elrágcsálunk a fokhagyma evése után, jelentősen mérsékelhetjük erős illatát.

Természetesen rendelkezésünkre áll még a fokhagyma kivonatát tartalmazó savrezisztens kapszula is, amely emésztetlenül halad át a gyomrunkon, így elmarad a kellemetlen lehelet jelensége is. A tanulmányok javaslata szerint 400-600 mg fokhagyma szedésére lenne szüksége szervezetünknek annak érdekében, hogy a betegségmegelőző hatás maximális mértékben érvényesülhessen. Ezt az adagot négyszeresére kellene emelnünk náthás vagy inflenzás állapot esetén. Keressünk olyan gyógyhatású készítményt, amely tablettánként 4000 mikrogramm allicint tartalmaz!

Figyelmeztetés:

Ne alkalmazzuk a fokhagymát terápiás adagokban amennyiben véralvadásgátló gyógyszert szedünk, mert fokozhatja annak hatását!

Alkalmazása belsőleg:

Tinktúra: 50 g összezúzott fokhagymát áztassunk 10 napra 2,5 dl 60%-os alkoholba, majd szűrjük le. Naponta kétszer fogyasszunk belőle 10-15 cseppet, de 30 cseppnél többet ne vegyünk be.

Megfázás, nátha, influenza:

Teafőzet: forró, fekete teába tegyünk 1-2 gerezd fokhagymát és enyhén nyomkodjuk meg. 10-15 perig hagyjuk állni, majd kortyolgassuk el. A könnyebb fogyaszthatóság érdekében ízesítsük mézzel.

Hasznos tipp:

Hajmeresztő ötletnek tűnhet, de hatékony: ha a gyermek semmi áron nem hajlandó fokhagymát enni, nyomjunk szét két gerezdet a fokhagymaprésben, és tegyük a zoknijába. Miközben járkál vagy szaladgál, a fokhagyma a bőrén keresztül felszívódik.

 

 

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...