Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Házi len (Linum usitatissimum)

Egyéb elnevezései: fonólen, termesztett len, rostlen, kultúrlen

A len egész Európában elterjedt, kb. 1 m magas, egynyári növény, ülő levelei szórt állásúak, lándzsa alakúak, ép szélűek.
Virágzata sátorozó többes bog. Virágai öttagúak, színük lehet fehér, égszínkék, rózsaszín vagy lila. Termése tíz rekeszű tok, sötétbarna színű magja fényes felületű.

 

A gyógyászatban a magvakat hasznosítják, amelyek betakarítása nyáron, a termés teljes beérésekor aratógéppel történik. Az aratógépből kikerülő lenmagot szárítani kell, a szárított magvak gyorsan száradó olajat tartalmaznak. A gyógykészítményekben a magvakat egész vagy tört formában használják fel, de az olaj kinyerése után visszamaradt magvakból készült őrleményt (lenmagliszt) is hasznosítják.

Gyógyhatása: a lenmagnak hashajtó hatása van. Ismeretes a mell- és vastagbélrák kezelésében játszott fontos szerepe is, ami az ösztrogénhormonokra gyakorolt hatásán alapszik. A magban lévő nyálkaanyag miatt a lenlisztet régóta használják a bőrgyulladások kezelésére.

Felhasználása: a lenmagot hashajtó hatása miatt idült székrekedés és a vastagbél működési zavarainak gyógyítására használják. Alkalmazzák gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás, valamint diverticulitis (bélgurdélygyulladás) kezelésére is. Külsőleg őrleményét ízületi gyulladások, fájdalmas bőrbetegségek, fekélyek és zúzódások okozta fájdalom enyhítésére használják.

Figyelmeztetés:
Mérgező hatása ezidáig nem ismert, de a túl sokáig tárolt lenmagtöret elfogyasztva bőrkiütést okozhat, mivel a benne lévő olaj hamar megavasodik. Bélelzáródás esetén tilos a használata!

Alkalmazása belsőleg:

Idült székrekedés, vastagbél működés zavarai, gyomor- és bélnyálkahártya-gyulladás
Előkészítés, áztatás: 15-20g magot tegyen 1 liter hideg vízbe, hagyja ázni egy éjszakán keresztül, majd szűrje le. Napi adag: reggel 1 pohár, majd 4-5 pohár az étkezések között.
Az egész magot: 15-20 szem magot tegyen 1 nagy pohár vízbe, majd naponta 3 alkalommal igya meg.

Alkalmazása külsőleg:

Ízületi gyulladások, bőrbetegségek, viszketés, fekélyek, zúzódások:
Borogatás: a lenmagolajat mészvízzel (Solutio calcii hydroxidati) egyenlő arányban összezárva készítsen emulziót, majd gézen szétterítve borogatásként alkalmazza naponta 1-3 alkalommal.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...