Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Hegyi pereszlény (Satureja montana)

 

Egyéb elnevezései:

Szamárbors, Szent Julián füve

20-40 cm magas évelő növény, mely Európa-szerte fellehető. A meszes talajt szereti.Lándzsa alakú levelei szőrösek, fehéres-rózsaszínű virágai álörvöt alkotnak. A virágos, leveles hajtást virágzás elején gyűjtik be. Egy részét száríatva konyhai fűszerként vagy gyógyteaként használják, másik részéből vízgőzdesztillálással kivonják az illóolajat.

Gyógyhatása:

A gyógyászat főként illóolaját hasznosítja, emésztést elősegítő, baktériumölő hatása miatt. Gombaölő és bélgörcsoldó készítmények gyakori alkotóeleme.

 

Felhasználása:

A hegyi pereszlényt belsőleg felfúvódás, hasmenés esetén alkalmazzák, illóolaja alkalmas hörghurut és hólyaghurut kezelésére is.Helyileg fertőtlenítő tulajdonsága miatt sebek, bőrgombásodás, afták és szájpenész esetén is hatásos.

Figyelmeztetés:

A hegyi pereszlény leveles-virágos hajtásának semmilyen káros tulajdonsága nincs, de illóolaja helyi bőrirritációt okozhat.

Alkalmazása:

Belsőleg:

Böfögés, hasmenés, felfúvódás esetén:20 g szárított hajtásvéget tegyen1 l forrásban lévő vízbe, majd10 perc állás után szűrje le. Napi adag 2-3 csésze.

Külsőleg: Az előző forrázattal tisztítsa le a sebet. Bőrgombásodás esetén az előző forrázatba tegyen egy vászondarabkát és alkalmazza helyileg.

Afták, szájpenész esetén a fent leírt forrázattal öblögessen napi 3-4 alkalommal.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...