Egészség A-tól Z-ig

Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Mitől fáj a derekam?

Igen szűk azoknak a köre, akik még nem éreztek kínzó hát- és derékfájást. A számítógépek és az irodai munka terjedésével egyre nő a hát- és derékfájásra panaszkodók köre. Ráadásul a panaszok a fiatalok körében is terjedőben vannak, pedig kis odafigyeléssel megelőzhetők lennének.

 

A szakemberek szerint a mozgásszervi problémák hátterében a helytelen testtartás, az órákon át tartó ülőmunka, és a nagy megterheléssel járó fizikai munka áll. Sokszor a huzat is okozhat panaszokat. A derék-, hát- vagy nyakfájdalom már a diákok körében is egyre gyakoribb, ebben nagy szerepe van az iskolatáskának, valamint a rosszul megválasztott hátizsáknak. A gyerekek hajlamosak féloldalasan viselni az iskolatáskát, ami az egyenetlen terhelés miatt tartáshibákhoz vezet. Érdemes lemérni, mekkora terhet cipelnek a gyerekek naponta!

A helyes az lenne, ha iskolatáskájuk súlya nem haladná meg a gyerek súlyának 10%-át. A tartáshibából eredő panaszok orvoslására általában elegendő a rendszeres úszás, de könnyen lehet, hogy speciális gyakorlatokra is szükség van!
A felnőttek esetében a mozgásszegény életmód mellett a foglalkozási ártalom is sokat ront az egészségi állapoton. Aki irodai munkát végez, fontos, hogy odafigyeljen a számítógép és a monitor elhelyezkedésére, a székre. A könnyű fizikai munkát végzők is figyeljenek oda az ízületeikre nehezedő terhelés megoszlására, mert a komolyabb igénybevételt nem igénylő munka is panaszokhoz vezethet. Bizonyos időközönként változtassuk meg a monitor helyét, hogy a fejünket ne mindig ugyanabba az irányba fordítsuk, 1-2 óránként álljunk fel nyújtózkodni, ebédidőben tornázzunk 4-5 percet, hogy átmozgassuk testünket, munka után pedig sétálunk egy nagyobbat, vagy járjunk el barátnőnkkel egy kis kocogásra.
Sajnos az idő múlásával egyre nagyobb problémát jelenthet a csontritkulás, ami sokszor mozgásszervi betegségekhez is vezethet. A legjobb ellenszer a megelőzés, vagyis hogy kalciumban, D-vitaminban, gazdag ételek, táplálékkiegészítőket fogyasszunk. Jusson időnk a testmozgásra, az izmok karbantartására!

A szakemberek szerint a háton alvás megterheli a gerincet, ehelyett inkább oldalfekvésben, kissé hajlított és felhúzott lábakkal aludjunk. Figyeljünk az ágyunk megválasztására is: a túlzottan puha, süppedős fekhely nem kedvez a derékfájásnak. székünk akkor megfelelő, ha magassága állítható, és maga a szék forgatható. Úgy állítsuk be, hogy ülő helyzetben lábfejünk és lábszárunk valamint térdünk derékszöget zárjon be, és könyökünket is kényelmesen tudjuk pihentetni az asztallapon úgy, hogy al- és felkarunk derékszögben álljon.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...