Egészség A-tól Z-ig

Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

VITAMED FEKETE FOKHAGYMA ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KAPSZULA 60DB

VITAMED FEKETE FOKHAGYMA ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KAPSZULA 60DB

Legyen Ön az első, aki véleményt ír erről a termékről

Várható kiszállítás: 2-7 nap
Kiszerelés: 60 db
4 432 Ft
  • Termék leírás

VITAMED FEKETE FOKHAGYMA ÉTREND-KIEGÉSZÍTŐ KAPSZULA 60DB

Termék összetétele:

Fekete fokhagyma kivonat, magnézium-sztearát, mikrokristályos cellulóz

VitaMed Prémium - Fekete fokhagyma étrend-kiegészítő kapszula 60X
A fekete fokhagyma a hagyományos fokhagymából (Allium sativum) készülő, érlelt hagymafajta, amelynek előállításához a friss fokhagymát sajátos eljárásnak vetik alá. Különlegessége abban rejlik, hogy a jól ismert fokhagymához képest ízében és tápértékében is eltérő. Beltartalmát tekintve gazdagabb, egészségünkre még kedvezőbb hatást gyakorló hagymakülönlegesség.
Fekete fokhagyma kivonat felhasználásával készült étrend-kiegészítő zselatin kapszulában.
60 db nettó tömeg: 27,7 g
Összetevők:
Fekete fokhagyma kivonat por (10:1), zselatin (kapszula), mikrokristályos cellulóz, magnézium-sztearát
Hatóanyag: Fekete fokhagyma kivonat (10:1)
Hatóanyag egy kapszulában: 328 mg
Hatóanyag a napi adagban (3 kapszula): 984 mg
Felhasználási javaslat: természetes étrend-kiegészítőként naponta 3x1 kapszula bőséges folyadékkal lenyelve. Ajánlatos naponta legalább 1-2 liter folyadék fogyasztása.
Az ajánlott napi adagot ne lépje túl! Nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot. Kisgyermekektől elzárva tartandó. Szedése gyermekeknek nem ajánlott.
Minőségét megőrzi: a csomagolás oldalán jelzett időpontig. (nap/hónap/év)
Tárolás: száraz, hűvös helyen.

Figyelmeztetés: Ez a termék étrend-kiegészítő, gyógyító hatással nem rendelkezik. Ne használja a készítményeket terhesség és szoptatás ideje alatt. Használat előtt kérdezze meg kezelőorvosát, gyógyszerészét. Hosszú ideig tartó használatra nem javallott. A leírás kizárólag tájékoztatási célra szolgál, nem alkalmas betegségek diagnosztizálására, gyógyítására, megelőzésére és nem helyettesíti az orvosi szolgáltatásokat! A leírásban szereplő megállapítások nem vonatkoztathatók a NutriMed Étrendkiegészítő Kft. termékeire. Az étrend-kiegészítő nem helyettesíti a vegyes étrendet és az egészséges életmódot! Az ajánlott napi mennyiséget ne lépje túl! Gyermekektől elzárva tartandó! A VitaMed márkanév nem értelmezhető egészségre vonatkozó állításként, az csupán a termék azonosítására szolgál. A bemutatott hatások bekövetkezése nem garantált, illetve egyénenként eltérő lehet.

Fekete fokhagyma

A fekete fokhagyma a hagyományos fokhagymából (Allium sativum) készülő, érlelt hagymafajta, amelynek előállításához a friss fokhagymát sajátos eljárásnak vetik alá. Különlegessége abban rejlik, hogy a jól ismert fokhagymához képest ízében és tápértékében is eltérő. Beltartalmát tekintve gazdagabb, egészségünkre még kedvezőbb hatást gyakorló hagymakülönlegesség.

A fekete fokhagyma Magyarországon még kevéssé ismert alapanyag, Ázsiában, azon belül is őshazájában, Koreában azonban már régóta fogyasztják az egészségre gyakorolt előnyös hatásai miatt.
Ma már elérhető étrend-kiegészítőként és konyhai felhasználásra (pl. krém, por formájában) is.

A fekete fokhagyma készítése

A friss fokhagymát szabályozott magas hőmérsékleten (60-90 °C) és szabályozott magas páratartalom mellett (80-90%) tartják az érlelési (öregítési) folyamat során. A körülbelül egy hónapig tartó érleléssel a tartós magas hőmérsékletnek köszönhetően egy egészen sötét színű és megújult állagú és összetételű hagymakülönlegesség születik. 

Az eljárás során a fokhagymában található hasznos anyagok koncentráltabban jelennek meg. A távol-keleti orvosok ezt a módszert azért fejlesztették ki, hogy a fokhagyma legegészségesebb alkotóelemeit tudják kinyerni.
Maga az előállítás egy igen egyszerű, természetes kémiai folyamat, egyfajta karamellizálódás. A hőhatás következtében a fokhagymában található cukormolekulák és a fehérjék reakcióba lépnek egymással, így keletkeznek a barna színanyagok, valamint az újfajta aromák. Ezt a folyamatot az élelmiszer- és konyhatechnológia Maillard-reakciónak nevezi. A reakció során melanoidin termelődik a hagymában, innen nyeri a fekete fokhagyma a jellegzetes, sötét árnyalatát, egyúttal ez az anyag teszi kivételesen egészségessé. Az öregítési folyamat során a jól ismert roppanós fokhagymaállag is átalakul: a fekete fokhagyma ragacsossá, kenhetővé válik.

Ugyancsak a Maillard-reakciónak köszönhető a fekete fokhagyma friss fokhagymától eltérő, sokkal enyhébb íze. A csökkent ízhatás annak köszönhető, hogy a fokhagyma hőkezelése során drasztikusan lecsökken a jellegzetes fokhagymaízt adó allicin nevű anyag a hagymában, így a fekete fokhagyma egy teljesen új ízvilágú élelmiszernek tekinthető.

Az érlelési eljárással a fekete fokhagyma a friss változathoz képest könnyebben emészthetőbbé válik. Fogyasztása így azok számára is lehetséges, akik eddig a fokhagyma emésztőrendszeri hatásai miatt mellőzték ezt a jótékony hagymafélét.
Enyhe, édes ízének köszönhetően sokkal szélesebb körben kedvelt, az erős fokhagymaízt nem kedvelők is előszeretettel fogyasztják. Különleges, balzsamecetre hasonlító aromáját a konyhákban is hamar felfedezték, és ma már neves séfek alkalmazzák világszerte különféle ételféleségek (levesek, húsok, fagylaltok) ízesítésére. 

A fekete fokhagyma adagonként 35 kalóriát tartalmaz.

A fekete fokhagyma összetevői

  • Vízben oldódó kénvegyületek: S-allil-L-cisztein (SAC) és S-allil-merkapto-cisztein (SAMC). Ez a két vegyület bizonyul a fekete fokhagyma legfontosabb aktív komponenseinek.
  • Zsírban oldódó kénvegyületek: diallil-szulfid, triallil-szulfid, diallil-diszulfid, diallyl-poliszulfid.
  • Antioxidánsok.

Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a fekete fokhagyma az előállítása során a nyers változathoz képest gazdagabbá válik néhány értékes összetevőben.

A hagyományos fokhagyma és a fekete fokhagyma összetételének összehasonlítása

 

Eredeti koncentráció (friss fokhagyma)

A fekete fokhagyma összetevői a friss fokhagymához képest

polifenolok

13,91 mg GAE*/g

4,19-szeres érték

flavonoidok

3,22 mg RE*/g

4,77-szeres érték

fenil-alanin

55,64 mg/100 g

2,43-szoros érték

leucin

58,62 mg/100 g

1,06-szoros érték

*GAE (galluszsav ekvivalens); RE (retinol ekvivalens)
 

A fekete fokhagyma egészségügyi hatásai
 

Immunerősítő

Friss változatához hasonlóan a fekete fokhagyma is immunerősítő, hiszen antibakteriális, gombaellenes, vírusellenes és parazitaellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Laboratóriumban elemzett mintákban azt találták, hogy a fekete fokhagyma növeli a szervezetben keringő fehérvérsejtek aktivitását. Ezen immunsejtek (például makrofágok és a természetes ölősejtek) szaporodásának és aktivitásának növelésével a fekete fokhagyma kivonat javíthatja az abnormális sejttestek immuncélzását.   
 

Gyulladáscsökkentő

Egy humán sejtes vizsgálatban a fekete fokhagymában talált antioxidáns leállította a nukleáris faktor kappa-B (NF-κB) aktiválódását. Ez azért fontos, mert ez a molekula szabályozza a citokinek felszabadulását, amely meghosszabbítja és stimulálja a TNF-α aktivált sejteket. Ezek a sejtek elősegítik a gyulladásos választ, és fokozzák a véráramlást.

A vizsgálat során a fekete fokhagyma csökkentette a sejtekhez csatlakozó fehérjék számát és vérrögképződést okozott. Csökkentette a gyulladást és a sejtkárosodást okozó sejtek számát is.


Szabályozza a vércukorszintet

Összetevőinek köszönhetően jelentős szerepet játszik a vércukorszint karbantartásában. Patkányokon végzett kísérletekben az érlelt fekete fokhagyma fogyasztása szignifikánsan csökkentette a szérum glükózszintet, a koleszterin- és trigliceridszinteket. Így arra a következtetésre jutottak, hogy a fekete fokhagyma javíthatja az inzulinérzékenységet a fruktózzal táplált patkányokban.

A fekete fokhagyma magas antioxidáns tartalmának köszönhetően segíthet csökkenteni az oxidatív stresszt a megnövekedett vércukorszint miatt. Számos tudományos tanulmány kimutatta, hogy a nyers fokhagymánál magasabb antioxidáns szintje jóval erősebb hatással bír, ami azt jelenti, hogy a fekete fokhagyma hatékony lehet a cukorbetegség, valamint a vele járó szövődmények megelőzésében.


Antioxidáns

A fekete fokhagyma antioxidánsként jóval hatékonyabb a friss fokhagymával szemben, hiszen kétszeres mennyiségű az antioxidáns tartalma. A fekete változatban jóval több (200 g) allilcisztein-szulfoxid (alliin), valamint növekedett mennyiségű tioszulfinát (allicin) és melanoidin található, amelyek antioxidánsként jelentős szerepet játszanak a betegségek elleni védelemben. Alapvetően az antioxidánsok szerepe a szervezetünket veszélyeztető szabad gyökök hatástalanítása, tehát az úgynevezett oxidatív stressz kivédése, amely betegségekhez, és különféle károsodásokhoz vezet.


Előnyösen hat a koleszterinszintre és a szívre

Egy 12 hetes humán, placebo kontrollált vizsgálatban 60 ember vett részt, akik közül 30 ember kapott 6g fekete fokhagymát naponta 2 alkalommal, 30 további résztvevő pedig placebot kapott. A vizsgálat végén a fekete fokhagyma növelte a HDL (jó) koleszterinszintet a placebo csoporthoz képest. Azonban az LDL-ben (rossz koleszterin) nem volt változás.

A fekete fokhagymában található szerves kénvegyületek tágítják az ereket, ami alacsonyabb vérnyomáshoz vezet. Egy 12 hetes vizsgálat során naponta 2 vagy 4 fekete fokhagymát használt összesen 79 magas vérnyomással élő beteg. A vizsgálat végén a résztvevők átlagos vérnyomása jelentősen csökkent: 11,8 Hgmm értékkel.

A fekete fokhagyma emellett jelentősen csökkentette a lipoprotein apoB szintet a vérben. Az apoB magas szintje szívbetegségekhez kapcsolódik.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...