Ismerhetjük még valódi sáfrányként vagy fűszersáfrányként. Hagymagumós évelő növény, hosszú, fűszerű levelei a virággal együtt jelennek meg. Nem tévesztendő össze az egynyári sáfrányos szeklicével!
Elsősorban fűszernövényként ismert, de a rákkutatásban is jelentős eredményeket értek el a sáfrány alapú szerekkel.
Elsősorban a bibét hasznosítják, amelyet kézzel gyűjtenek be. Szárítás után porítva forgalmazzák és fűszerként árulják. A gyógyászat kivonatát szirupok vagy gélek formájában használja.
Enyhe görcsoldó hatása van, nyugtató, étvágyjavító készítmények komponense. Serkenti a méhösszehúzódásokat és a magas vérnyomást.
Indiai kutatók kimutatták, hogy a sáfrány antioxidáns tulajdonsággal rendelkezik egyes hatóanyagai (krokin, lektin) megakadályozzák a rákos sejtek kifejlődését, így a növény ígéretesnek mutatkozik a rákbetegségek gyógyításában is.