Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Mitől fekete a fekete tea?

Mitől fekete a fekete tea?

A feketetea is a klasszikus teacserje (Camelia sinensis) leveleiből készül, csak a zöld és a fehér teáktól eltérő eljárással. Ez az eljárás egy speciális hőkezelés, más néven fermentálás. A fekete tea aromája a termesztés helyétől függ, legismertebb termesztőterületek az oroszországi Caravan, az indiai Darjeeling tartomány, Vagy a ceyloni Orange Pekoe.

 

A fermentálás során a tealevelekben megindulnak a kémiai folyamatok, ennek során a katechinekből teaflavinok, a klorofilból feofitinek, az aminosavak bomlásából pedig illóolajok keletkeznek.
A fekete tea különlegessége, hogy karakteres, keserédes íze szinte kortyonként változik, köszönhető ez a kémiai anyagoknak, melyeket tartalmaz, és ezek ízlelőbimbóinkra gyakorolt hatásának.

Gyógyhatása:
Nagymértékben tartalmaz antioxidánsokat, melyek lassítják az öregedési folyamatokat, valamint megkötik a szabadgyököket, így csökentve a rák kialakulásának kockázatát. Élénkítő hatása a thein hatóanyagnak köszönhető, mely serkenti a vérkeringést és a légzést. További fontos alkotóelemei a csersavak, illóolajok és nem utolsósorban a vitaminok. Jelentős fluor és mangántartalommal bír. Egyes kutatások szerint az étkezések között elfogyasztott fekete tea csökkenti a fogszuvasodás veszélyét, gátolja a fogkőképződést valamint elpusztítja az ínygyulladást okozó baktériumok nagy részét. De természetesen csak akkor, ha a teát méz, cukor és tej hozzáadása nélkül fogyasztottuk.
Az egyik legkülönlegesebb fekete tea a Lapsang souchong, melyet füstölt teaként is emlegetnek. Füstös ízét egy különleges eljárásnak köszönheti, melynek során a tealeveleket fenyőfa füstje fölött szárítják, ezáltal a levelek átveszik a fenyő és a füst aromáját. A Lapsang Souchongból készült teafőzet színe sötét, illata erős, a tábortűzre vagy a pipadohányra hasonlít. Mindezek mellet természetesen a fekete tea íze sem halványul el.

Egy másik ismert, klasszikus ízű fekete tea az Earl Grey, mely valójában egy teakeverék. Különleges aromáját a bergamott narancs héjából kivont illóolajnak köszönheti. Az Earl Greyt használják ízesítőként is néhány süteményben vagy édességben, pl. csokoládéban vagy édes szószokban. A mártásokat úgy ízesítik, hogy az alapszószba teafiltereket tesznek, így forralják fel, majd természetesen eltávolítják a filtereket. Édességek receptjeinél a tea ízét gyakran enyhítik olvasztott vaj vagy forró tejszín hozzáadásával.

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...