Kosaram - 0 0 Ft

Az Ön bevásárlókosara üres.

INGYENES SZÁLLÍTÁS
20 000 Ft felletti vásárlásnál
PÉNZVISSZAFIZETÉS
visszavételi garancia
ÜGYFÉLSZOLGÁLAT
hívjon vagy írjon e-mailt

Gyógyteák betegségek szerint

Ágybavizelés (gyermek)
Agyér-elmeszesedés
Ajakherpesz
Akne, pattanás
Alacsony vérnyomás
Alagút szindróma
Allergia (por-, pollen-, kutya- és macskaszőr allergia)
Álmatlanság
Alzheimer-kór
Aranyér
Arcüreggyulladás
Árpa
Asztma
Atópiás dermatitisz
Babavárás, Áldott állapot (terhesség, graviditas)

Bechterew-kór

Bélféreg, féreghajtás

Bélgörcs, IBS

Bélgyulladás, Crohn-betegség

Bronchitis

Candida

Cisztás fibrózis

Csalánkiütés

Csontkinövés

Csontpuhaság

Csontritkulás

Csontvelő megbetegedés

Cukorbetegség

Depresszió, pánikbetegség

Dermatitisz

Diabétesz

Ekcéma

Emésztési problémák

Endometriózis

Epekő

Epeműködés

Epilepszia

Érelmeszesedés

Érszűkület

Faggyúmirigy túltermelődés

Fagydaganat

Fehér folyás

Fejfájás

Fekélyes seb

Ágybavizelés (gyermek)

Napi egy csésze apróbojtorján gyógytea segíthet a gondon. Mellette ülőfürdőt is ajánlunk, szintén apróbojtorján teából. Iváshoz fél adag teát készítsenek, egy csapott teáskanálnyi füvet forrázzanak le 2,5 dl vízzel.

Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

 

Agyér-elmeszesedés

Érelmeszesedésre hetente 2-3 csésze galagonya virágzó ágvég teát ajánlunk. Mivel vérnyomáscsökkentő hatása is van, magas vérnyomás esetén lehet minden nap inni. A galagonya szívritmust szabályoz, szívideget nyugtat, érelmeszesedés ellen nagyon jó. Megszünteti a szédülést, a szorongó érzést, a szabálytalan szívdobogást, rövid légzést. Mellette ajánljuk a C-vitamint, lehetőleg természetes formában (csipkebogyó, csalán, citrusfélék, zöldpaprika, káposzta). A C-vitamin véd a szív- és érrendszeri betegségekkel szemben, erősíti az artériák kollagén szerkezetét, az érfalat. Az E-vitamin megelőzi a vérrögök kialakulását. A csipkebogyóhús tea nagyon hatékony, magas a C-vitamin tartalma. Magjában jelentős mennyiségű E-vitamin található. A fekete áfonya gyümölcs a vénás keringési elégtelenség és nyirokkeringési elégtelenség kezelésében segít. A bogyókban található hatóanyagok növelik a kisebb vérerek ellenállását, és csökkentik áteresztő képességüket, javítják a hajszálerekben és általában az erekben a vérkeringést. A meszesedésre almaecetet is lehet fogyasztani vízzel hígítva, étkezések után. Az ecet oldja a meszesedést.

Galagonya virágos hajtás (Crataegus monogyna, Crataegus laevigata)
Csalán (Urtica dioica)
Csipkebogyó (Rosa canina)

 

Ajakherpesz

Herpeszre orbáncfű alkoholos kivonattal való kenegetést javaslunk. Belsőleg ajánlunk egy 6 hetes diólevél kúrát. Minden nap reggel éhgyomorra meg kell inni egy csésze diólevél teát, majd 6 hét szünetet kell tartani. A szünet után lehet még egy kúrát végezni, ha szükséges. A diólevél nagyon jó vértisztító, gyulladáscsökkentő, vírus- és baktériumölő gyógynövény.

Diófa (Juglans regia)

 

Akne, pattanás

A pattanások jól kezelhetők a közönséges galaj teával, melyet külsőleg és belsőleg is ajánlatos használni. A napi egy csésze tea fogyasztásával és napi többszöri lemosással sokat javíthatunk a bőr állapotán. A lándzsás útifű teája ugyancsak jó lemosásra.

Közönséges galaj (Galium mollugo)
Lándzsás Útifű (Plantago lanceolata)

 

Alacsony vérnyomás

Egyedüli gyógynövény, mely emeli a vérnyomást, a kerti izsóp. Naponta egy csészével kell inni a teáját éhgyomorra. A betegséget gyakran kíséri vashiány, ami fáradtságot, kedvetlenséget okoz, a vashiány vérvételnél kiderül. Kiváló vérképző az erdei szederlevél illetve a csalán. Illóolajok közül a borsmenta, erdei fenyő, rozmaring 1-1 cseppje szezámolajba keverve használhat. A tarkóra kenve alkalmazzuk naponta háromszor. A koffeintartalmú italok (kávé, fekete tea) csak rövid távon tudnak segíteni.

Kerti izsóp (Hyssopus officinalis)
Csalán (Urtica dioica)
Borsmenta (Mentha x piperita)
Erdei szeder (Rubus fruticosus)
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

 

Alagút szindróma

A kézen található, a hüvelykujjat mozgató ideg nyomása okozza. Kialakulhat például a számítógép-billentyűzet használata során. Az izom rögzítésével enyhíthető a fájdalom. A gyógynövények közül külsőleg a pásztortáska alkoholos kivonattal való finom bedörzsölést ajánljuk naponta több alkalommal.

Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

 

Allergia (por-, pollen-, kutya- és macskaszőr allergia)

A lándzsás útifű a leghatásosabb allergia ellenes gyógynövény.

mezei kakukkfű, az egyik legjobb immunerősítő gyógynövény.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
Mezei kakukkfű (Thymus serpyllum)

Álmatlanság

A nyugtató hatású gyógynövények vagy ezek keveréke bizonyítottan segítik az éjszakai pihenést. Orbáncfűcitromfűkomló, macskagyökér, fekete ribizli levél. Egyéb altatószerekkel nem ajánlatos alkalmazni. A párnára helyezett levendula tasak is nyugtató, altató hatású. A hálószobában párologtatott levendula-, citrom- vagy eukaliptusz illóolaj szintén segíthet.

Citromfű (Melissa officinalis)
Fekete ribizli (Ribes nigrum)
Komló (Humulus lupulus)
Macskagyökér (Valeriana officinalis)
Levendula (Lavandula angustifolia)
Orbáncfű (Hypericum perforatum)

 

Alzheimer-kór

A rozmaring vérkeringést serkentő hatása miatt jótékonyan hat a szívműködésre, javítja a memóriát. Memóriaserkentő hatása miatt újabban Alzheimer-kórra is ajánlják. Napi egy csészével étkezések között javasolt.

Rozmaring (Rosmarinus officinalis)

 

Aranyér

A már kialakult aranyérre a sebgyógyító útifüvet alkalmazzuk. Ez a növény csak frissen használható (fagyasztóban télire is eltehető). A levél hátoldalán a vastag ereket meg kell körömmel nyomkodni, majd összesodorva a végbélnyílásba helyezni. Naponta kétszer cserélni, reggel és este. A cickafark fürdő is jó gyulladásgátló. A begyulladt, vérző aranyérre egy langyos ülőfürdő jó hatással lehet. Lehet az aranyérre körömvirág kenőcsöt használni. Minden székelés és fürdés után kenjük be a végbélnyílást ezzel a kenőccsel, még a zárógyűrűn belül is. A diólevél sűrű forrázatával kell teát készíteni, ezzel borogatni az aranyeret. A forrázat jó még kelésre, fagyásra is.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
Cickafark (Achillea millefolium)
Diófa (Juglans regia)
Körömvirág (Calendula officinalis)

Arcüreggyulladás (Sinusitis)

  1. Belsőleg tea formájában vértisztító gyógynövényeket adagolunk: diólevélkörömvirágsomkóróorbáncfűmezei zsurló.
  2. Ha tavasz van, akkor nyers növényi hajtások és levelek saláta formájában: csalán, gyermekláncfű levele (virágzás előtt nem keserű), komló, torma, petrezselyem, metélőhagyma, nem mérgező fák és cserjék rügyei (fél maroknyit naponta), fekete bodza hajtásai, sóska, hagyma, fokhagyma levele stb.
  3. gyógynövények vizes kivonataival öblítünk az orrüregekben: angyalfűgyökér, bazsalikom, levendula, majoranna és szegfűszeg.
  4. Begőzöléssel (Inhalációval):

a.) aromatikus gyógynövények (kakukkfű, borsmenta, szurokfű és édeskömény)

b.) orrcseppek: néhány csepp illóolaj a vízbe és ezzel öblíteni (eukaliptuszlevendulamajorannamirtusz, niauli, szegfűszegcitrom és bazsalikom)

Minden öblítésnél célszerű melegíteni az arcot infravörös lámpával. Legjobb olajba csepegtetni az illóolajat. Csavarjunk vattát egy hurkapálcikára ezt mártsuk a gyógyolajba. Az így elkészített gyógyolajos vattát helyezzük minél feljebb az orrüregbe, és így 20-30 pecig melegítsük az arcüreget.

Arcüreggyulladásra hat hétig javaslunk diófalevél teát reggel éhgyomorra. Készítsünk a diófalevélből még egy csésze teát, és ezzel végezzünk napjában kétszer váltott orrlyukas orröblítést. (Egyik orrlyukat befogva a másik orrlyukon keresztül felszívjuk, majd kifújjuk a gyógyteát. Használható a patikában kapható orrszívó készülék is.) A C-vitamin használata, mint minden gyulladásos folyamatnál, úgy az arcüreggyulladás esetén is elengedhetetlen. Naponta fogyasszuk el egy citrom levét és csipkebogyó teát egy csészével. Az arcüreggyulladás kezeléséhez és a légzés megkönnyítése érdekében igyunk fürtös menta teát is, és lélegezzük be a növény gőzét.

Diófa (Juglans regia)
Csipkebogyó (Rosa canina)
Cickafark (Achillea millefolium)
Kamilla (Matricaria recutita)
Mezei zsurló (Equisetum arvense)
Körömvirág (Calendula officinalis)

Árpa

A szemhéjon kialakuló gennyes tályog, mely fájdalommal, kivörösödéssel jár. Legjobb gyógymódja a naponta többszöri, gyulladáscsökkentő teákkal (kamillacickafark, diófalevélapróbojtorjánkörömvirág) való borogatás.

Kamilla (Matricaria recutita)
Cickafark (Achillea millefolium)
Diófa (Juglans regia)
Apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)
Körömvirág (Calendula officinalis)

Asztma (Asthma bronchiale)

Az asztma az allergiás betegségek egyike. Itt a célszerv a tüdő és a hörgők, melyek az átlagosnál erősebben reagálnak a sokféle külső és belső ingerre. Az extrinsic asthma oka lehet: pollen, házipor, szénpor, mikroorganizmusok, hideg, tehéntej, gyógyszerek, stb.

Az intrinsic asthma oka belső, lelki ok, stressz, anyagcsere-betegség, melynek nem lehet kimutatni kórokozóit. Kezdődhet szénanáthával. Tünetei: A nyálkahártya a hörgőkben különlegesen érzékeny, megduzzad, a légutak keresztmetszete csökken, közben sűrű ragadós váladékot termel, s ezáltal is beszűkülnek a hörgők. A betegségnek van tünetmentes és hullámszerűen visszatérő fulladásos időszaka is amikor a légzésnél az asztmatikus görcsök mellkasi sípolással, búgással nyilvánulnak meg.

Az asztma gyógyításához törvényszerűen hozzátartoznak a gyógynövények. Pl. egy náthaláznál azért fogunk izzasztó gyógynövényeket adni, mert ezek nem provokálják ki az asztmatikus görcsöket, és kellemesebb az alkalmazásuk. Ezek közé tartozik a hársfa- és a fekete bodzavirág és a rozmaring.

Lehetséges kezelése:

Olyan gyógynövényeket alkalmazunk, melyek speciálisan tágítják a hörgőket. Ide tartozik pemetefű, a szúrós gyöngyajak, a kakukkfű, a cickafark virág és a vérehulló fecskefű. A vérehulló fecskefűnél nagyon fontos betartani az adagolást. Napi adag: csak 2-szer naponta szabad fogyasztani 1 kávéskanálnyi mennyiséget a megszárított növényből.

Nyákoldó, hatásmechanizmussal gyógyító gyógynövények, melyek elősegítik az asztmánál a sűrű hörghurut felszakadozását. Ezzel javul az asztmás beteg helyzete és nem provokál az állandó hörghurut a görcsös köhögésre. Ide tartoznak a szaponinokat tartalmazó gyógynövények: ökörfark-kóró virágszázszorszép virágkankalin gyökere és virága, a szappanfű gyökere és az édesgyökér. Továbbá ide soroljuk még az aromatikus gyógynövényeket is: a cickafarkfű virágát, a kakukkfüvet, a szurokfüvet, az édesköményt, a majorannát, a bazsalikomot és a borsmentát.

VÉREHULLÓ FECSKEFŰ (Chelidonium majus)
Cickafark (Achillea millefolium)
Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)
Kakukkfű (Thymus serpyllum)
Rozmaring (Rosmarinus officinalis)
Tüdőfű (Pulmonaria officinalis)
Hársfa
Fekete bodza (Sambucus nigra)
Ökörfark kóró (Verbascum)
Kankalin (Primula)
Orvosi szappanfű (Saponaria officinalis)
Majoranna (Origanum majorana)
Bazsalikom (Ocimum basalicum)
Borsmenta (Mentha x piperita)

 

Atópiás dermatitisz

 

Athipiac dermatic

Allergiás eredetű bőrbetegség mely viszketéssel és bőrszárazsággal jár. Kezelésére ajánljuk a Lándzsás útifűből készült teát naponta egy csészével étkezés előtt elfogyasztani. A teafűből készült teával külsőleg lemosást is lehet végezni. Külsőleg ajánljuk még gyulladáscsökkentő krémek használatát, jót tesz a szabad levegőn tartózkodás és a napozás.

Lándzsás útifű (Plantago lanceolata)

Babavárás, Áldott állapot (terhesség, graviditas)

A kívánt terhesség előtt célszerű a krónikus betegségeket kezelni, a nőt megközelítően normál állapotba hozni: pl. TBC, bélférgesség, depresszió, hüvelygyulladás, epilepszia, cukorbetegség, szívbetegség, pajzsmirigy-funkciózavarok esetén.

Az egészséges nők esetén is előfordulhatnak enyhébb panaszok. Az alábbi táblázatban foglaltuk össze, hogy mely tünetekre, betegségre melyik növényt lehet a magzat károsodása nélkül alkalmazni.

 

A terhesség alatt alkalmazható gyógynövények

PANASZ GYÓGYNÖVÉNY magyarul Latinul
Hányinger, hányás Borsmenta tea

menta friss nedve

Mentha piperita

Mentha piperita

Bélgörcs köménymag Carum carvi
Depresszió orbáncfű Hypericum perforatum
Fenyegető vetélés palástfű Alchemilla vulgaris
Feszültség macskagyökér

galagonyavirág

citromfű

gyöngyajak

Valeriana officinalis

Cratageus monodyna

Melissa officinalis

Leonorus cardiaca

Gyomorfájás édesgyökér

cickafarkfű virága

Liquiritia radix

Achillea millefolium

Hasmenés apróbojtorján

libapimpó

füzény

cickafark

fűszerkömény

Agrimona eupatoria

Potentilla anserina

Lytrum salicaria

Achillea millefolium

Carum carvi

Húgyhólyaggyulladás mezei zsurló Equisetum arvense
Magas vérnyomás hibiszkuszvirág

gyöngyajak

zsurló

pitypang levél

fekete ribizli levele

galagonyavirág

kukoricabajusz

Hibiscus trionum

Leonorus cardiaca

Equisetum arvense

Taraxacum officinale

Ribes nigrum folium

Cratageus monodyna

Zea mays

Megfázás fekete bodza virága

hársfavirág

kakukkfű

fekete ribizli levele

Sambucus nigra flos

Tilia flos

Thymus vulgaris

Ribes nigrum folium

Székrekedés szennalevél

bodzavirág

lenmag áztatva

szilvalekvár

tamarinlekvár

Senna folium

Sambucus nigra flos

Lini semen

 

Tamarindus indica

Vérszegénység fekete ribizli termés Ribes nigrum
Vérzékenység palástfű Alchemilla vulgaris
Visszérgyulladás fekete ribizli termés

páfrányfenyő

körömvirág balzsam

Ribes nigrum

Ginko biloba

Calendula officinalis

Vizenyő (oedema) hársfavirág

piros hibiszkuszvirág

cseresznyeszár tea

Tilia flos

Hibiscus trionum

Cerasus avium

 

A szülés előtti 4 hétben célszerű a nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően palástfű teát itatni a kismamával:

Hozzávalók:

Palástfűlevél     4 evőkanálnyi

Elkészítése: leforrázzuk 2 dl vízzel, 10 percig állni hagyjuk, majd szűrjük.

Adagolás: naponta 1-2-szer igya az áldott állapotú nő

A szülést fékező egyéb gyógynövények: kökörcsin, bangita, lestyán, fűzfa

Túlhordás esetén a szülést siettethetjük a következő növényekből készült teával: édeskömény, barátcserje, medvetalp, cajeput, pásztortáska.

Szoptatás

A tejtermelés szülés után kezdődik. Minél hamarabb mellre teszik az újszülöttet, annál hamarabb indul meg. Általában a csecsemő igényeinek megfelelő anyatej képződik, de előfordul, hogy mégsem elegendő. Ilyenkor szintén segítenek a gyógynövények.

A következőkből magunk is keverhetünk: ánizsmag, kecskeruta, bazsalikom, édeskömény, majoranna, görögszéna, vasfű, kakukkfű, fűszerkömény, kapormag, bodzavirág, szentjánoskenyér, fehér árvacsalán elhasználásával.

Hozzávalók:

kecskeruta                   20 g
ánizsmag                     10 g
édeskömény                10 g
fűszerkömény               5 g
kapormag                    5 g
bazsalikom                   5 g

Elkészítése:

1 liter forró vízbe 1 evőkanálnyi összetört magú keveréket teszünk. 10 perc áztatás után szűrjük.

Adagolása: Egész nap fogyasztjuk. Naponta 2-3 liter teát igyon a szoptató anya, hogy elegendő teje legyen.

Feltöltés folyamatban...

ÍRATKOZZON FEL HÍRLEVELÜNKRE
Betöltés...
Kérjük várjon...